Staatsbosbeheer

toorts der verwachting 2006, 5 januari 2006

Voor de zesde achtereenvolgende keer hebben de Utrechtse natuur- en milieuorganisaties een bijzondere partij geselecteerd om de Toorts der Verwachting in ontvangst te nemen. Dit jaar is het Achmea die de uitdaging aangaat om natuur en milieu in Provincie Utrecht extra aandacht te geven.

Natuur, milieu en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Schone lucht, vitale bossen en helder water hebben we nodig om te overleven. Uit onderzoek blijkt bovendien dat natuur, buiten zijn en vooral buiten bewegen goed is voor de gezondheid van mensen, zowel geestelijk als lichamelijk. Het is daarom niet verwonderlijk dat Achmea graag de samenwerking aangaat met de milieu- en natuurorganisaties in de provincie Utrecht om mensen te stimuleren actief te zijn in de natuur.

De Toorts der Verwachting is een initiatief van de samenwerkende natuur- en milieuorganisaties in Utrecht. Elk jaar dagen zij met de uitreiking van de Toorts een partij uit om zijn beste beentje voor te zetten voor natuur en milieu in de provincie. In 2006 ontwikkelt Achmea samen met de Utrechtse organisaties een programma om natuur, milieu en gezondheid in de loop van het jaar onder de aandacht van haar klanten en haar medewerkers te brengen. Een voorbeeld hiervan is de organisatie van nordic walking-activiteiten in de natuur.

In 2005 ontving de gemeente Utrecht de Toorts der Verwachting, en gesteld mag worden dat zij die verwachting hebben waargemaakt. Wethouder Van Kleef heeft het afgelopen jaar een sterke impuls gegeven aan de realisatie van natuur- en recreatiegebieden rondom de stad. Terugkijkend is de Toorts voor de gemeente een goede stimulans geweest om ook zelf initiatieven te nemen, bijvoorbeeld voor de faunapassage onder de Biltsche Rading. De grotere aandacht voor Utrecht in t Groen heeft ook geleid tot een gezamenlijke stuurgroep met provincie en BRU (Bestuur Regio Utrecht) om concrete knelpunten in de uitvoering van groen rond de stad Utrecht op te lossen. Recent is bijvoorbeeld de uitvoering gestart van de uitvoering van het Landinrichtingsplan Haarzuilens met het planten van enkele bomen door de partijen van de stuurgroep Utrecht in t Groen.