European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/1

Brussel, 5 januari 2006

5031/06 (Presse 2)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie naar aanleiding van de verklaring van maoïsten dat zij het eenzijdige staakt-het-vuren zullen beëindigen

De EU betreurt het ten zzerste dat de CPN (M) heeft aangekondigd haar staakt-het-vuren te beëindigen. De EU heeft de maoïsten er voortdurend (meest recentelijk in de verklaring van het voorzitterschap van 31 december 2005) toe opgeroepen een definitief einde te maken aan de gewelddadigheden en andere inbreuken op de mensenrechten, alsook aan de verstoring van de ontwikkelingswerkzaamheden, en beschouwde het staakt-het-vuren en de overeenkomst die bereikt is met de alliantie van zeven politieke partijen als een bemoedigend teken. Het besluit een einde te maken aan het staakt-het-vuren is een stap terug.

De EU wijst erop dat het staakt-het-vuren van de maoïsten door de bevolking van Nepal met vreugde was begroet, en is diep teleurgesteld dat de regering van Nepal niet op deze krachtige vredeswens heeft gereageerd door een bestand af te kondigen.

Het is van essentieel belang dat alle betrokken partijen onverwijld maatregelen nemen voor een volledige beëindiging van de vijandelijkheden en dat zij werk maken van een alomvattende nationale dialoog in Nepal, teneinde een vreedzame oplossing te vinden voor de onderliggende oorzaken van het conflict.

De EU herinnert alle partijen in het conflict aan het belang van de mensenrechten en aan de noodzaak hun verplichtingen in het kader van het internationaal humanitair recht na te komen.