Artsen zonder Grenzen


Geweld in Assam, India, treft vooral de burgerbevolking

05/01/2006 14:54 -- De inwoners van de noordoostelijke deelstaat Assam in India hebben zwaar te lijden onder religieus en etnisch geweld. Artsen zonder Grenzen biedt medische zorg in ontheemdenkampen en behandelt malariapatiƫnten in Assam.

n oktober 2005 kwamen meer dan 100 mensen om bij een massaslachting in het district Karbi Aglong. Als gevolg van het geweld vluchtten 45.000 mensen vanuit Karbi Aglong en het nabijgelegen district Noord-Cachar de heuvels in.

De ontheemden moesten het daar stellen zonder onderdak en voedsel en hadden uiteindelijk geen andere keuze dan in overvolle kampen van de overheid hun toevlucht te zoeken. De omstandigheden daar waren zo slecht, dat al snel mazelen uitbraken in de kampen. Het team van Artsen zonder Grenzen startte snel een vaccinatiecampagne, waardoor de uitbraak werd bedwongen. Het gevaar voor diarree en andere ziekten in de kampen is nog groot.

Allerlei politieke intriges vertragen al jaren de terugkeer van ontheemden naar hun woonplaatsen. Daardoor wonen duizenden mensen al bijna tien jaar in primitieve vluchtelingenkampen. In Goiramani werden de ontheemden zo wanhopig dat zowel de volwassenen als de kinderen dreigden in hongerstaking te gaan.

De gezondheidszorg in de regio heeft ook te lijden onder verwaarlozing door de regering, en de terreur van de opstandelingen. Veel ontheemden hebben malaria, doordat ze geen goede behandeling kunnen krijgen. Het team van Artsen zonder Grenzen verwacht in 2006 50.000 mensen met malaria in Assam te behandelen.

Aidsremmers in Nigeria gratis, maar groot deel aidszorg nog niet --