VVD



5-1-2006

VVD wil subsidie kerkomroepen afschaffen

De VVD wil dat de zendtijd voor levensbeschouwelijke omroepen zonder leden wordt afgeschaft. De liberalen vinden, redenerend vanuit het beginsel van de scheiding tussen kerk en staat, dat kerken en andere levensbeschouwelijke instellingen niet mogen worden gefinancierd met belastinggeld.

Kerkgenootschappen moeten daarom ook niet langer subsidie krijgen om radio en televisie te maken, vindt VVD-kamerlid Fadime Örgü.

Het gaat om omroepen als de IKON, de Nederlandse Moslimomroep en de RKK. Örgü wil in maart of april, als het nieuwe mediabeleid van staatssecretaris Medy van der Laan in de Kamer wordt behandeld, een amendement indienen waarmee de subsidie voor levensbeschouwelijke omroepen zonder leden verdwijnt.

"Als ze hun levensbeschouwing willen verkondigen, moeten ze maar commercieel gaan", zegt Örgü in het blad Adformatie. Een andere mogelijkheid is dat ze leden gaan werven en zo een plekje in het publieke bestel kunnen krijgen. De VVD vindt al langere tijd dat de belastingbetaler niet zou moeten opdraaien voor de kosten van radio en televisieprogramma's van de negen kleine levensbeschouwelijke omroepen. Nu ook de PvdA heeft aangegeven van de subsidie af te willen, ziet Örgü goede kansen dat haar amendement in het voorjaar zal worden aangenomen.

Meerderheid
Als er een meerderheid komt voor het voorstel van Örgü, betekent dat het einde van de subsidie voor de negen levensbeschouwelijke omroepen in Nederland: Boeddhistische Omroep Stichting (BOS), Humanistische Omroep (HUMAN), Interkerkelijk Omroep Nederland (IKON), Joodse Omroep (JO), Nederlandse Islamitische Omroep (NIO), Nederlandse Moslim Omroep (NMO), Organisatie Hindoe Media (OHM), RKK, Zendtijd voor Kerken (ZvK).