GROEI-KRIMPBELEIDVERBLIJFSRECREATIE VELUWE

Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-737       |
|                                            |Arnhem|3 januari 2006 |
|                                            |,     |               |
UITNODIGING AAN PERS

TOELICHTING OP GROEI-KRIMPBELEID VERBLIJFSRECREATIE VELUWE

Op donderdag 5 januari 2006, aanvang 14.30 uur, zullen in de raadzaal van het gemeentehuis van Nunspeet Gelders gedeputeerde voor recreatie en toerisme René van Diessen en burgemeester ir. D.H.A. van Hemmen een toelichting geven op de aankoop van het recreatieterrein Achter Saxenheim te Vierhouten en de manier waarop gemeente en provincie in de toekomst de noodzakelijke groei van de verblijfsrecreatie kunnen realiseren. Ook de wethouders E.H. van der Geest en H. Westerbroek zijn aanwezig.


---

Korte toelichting
Voor de Veluwe wordt gewerkt aan de uitvoering van het groei- en krimpproject voor recreatieterreinen. Daarbij gaat het enerzijds om het saneren van recreatieterreinen (krimp) die vanuit natuuroverwegingen op ongunstige plekken liggen, en anderzijds om het toestaan van groei bij die bedrijven die daarvoor kansrijk zijn. Voor groei gaat het daarbij om bedrijven die in de zogenaamde clusters (concentraties van bij elkaar liggende bedrijven) liggen. In deze clusters is groei in beginsel mogelijk. Daarbij moet wel een ontwikkelingsvisie voor de cluster zijn opgesteld. Groei en krimp moeten met elkaar in evenwicht zijn: dus evenveel groeien als krimpen.

In het kader van de uitvoering van het groei-krimpbeleid verblijfsrecreatie op de Veluwe is recent een belangrijk resultaat bereikt in de vorm van de aankoop van het terrein Achter Saxenheim te Vierhouten in de gemeente Nunspeet. Daarmee wordt weer 10 ha toegevoegd aan het aantal al gekrompen hectares en is dus weer groei mogelijk.

Naast het terrein Achter Saxenheim heeft de gemeente Nunspeet ook al een bijdrage aan de krimp geleverd via het terrein Stakenberg. Omdat Nunspeet bij uitstek een toeristisch-recreatieve gemeente is, wil zij de krimp van de verblijfsrecreatie graag elders in haar gemeente compenseren. In nauwe samenwerking met de provincie wil zij op korte termijn een start maken met het opstellen van clustervisies voor de volgende gebieden:
- Vierhouten, exclusief recreatiepark Samoza (cluster).
- Nunspeet (cluster): het gebied vanaf de A28 tot en met camping De Tol aan de Elspeterweg, een gedeelte van het Hendriksbos, het terrein tussen het Veluwetransferium en de A28, het gebied ten oosten van Nunspeet ter hoogte van de spoorlijn richting de grens met gemeente Elburg.
- Randmeergebied/kust. Dit gebied ligt overigens niet in het CVN.

Binnenkort zullen de gemeente Nunspeet en de provincie Gelderland een keuze maken uit de offertes die desgevraagd door een aantal bedrijven zijn aangeboden. Daarna kan gestart worden met de opstelling van de clustervisies.

Voor nadere informatie:
Provincie Gelderland, afdeling Communicatie, Johan Visser, tel. 026 - 359 90 22 Gemeente Nunspeet, afdeling Bestuur, Jan van den Broek, tel. 0341 -259 362


---- --