Aalberts Industries

datum 5 januari 2006

Grote uitbreiding Aalberts Industries in Zuid-Europa

Aalberts Industries N.V. heeft het voornemen 100% van de Franse onderneming Comap S.A. over te nemen van het eveneens in Frankrijk gevestigde Legris Industries S.A. De onderhandelingen zijn in een zodanig stadium dat op korte termijn volledige overeenstemming kan worden bereikt en, behoudens de toestemming van de bevoegde autoriteiten en advies van Comap's ondernemingsraad, de overname in het eerste kwartaal 2006 zal worden afgerond.

Comap, met een in 2005 verwachte omzet van ongeveer EUR 180 miljoen en circa 1.100 medewerkers is een van de vooraanstaande spelers in de Europese markt voor Flow Control- producten. Comap met hoofdvestiging in Lyon heeft acht productievestigingen verdeeld over Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië en Brazilië. Daarnaast beschikt de onderneming over een uitgebreid verkoopnetwerk met het zwaartepunt in zuidelijk Europa.

Het huidige management blijft aan de onderneming verbonden en zal nauw gaan samenwerken met de andere bedrijven binnen de Aalberts Industries Groep.

De activiteiten van Comap zijn verdeeld in twee hoofdactiviteiten: water- en gasproducten. De waterproducten maken circa 80% van de omzet uit en omvatten zowel producten voor drinkwater- als voor verwarmingssystemen. De productportfolio omvat fittingen, radiatorkranen, watercontrole­ en kwaliteitssystemen en "ready-to-install"-oplossingen voor de installateur. De gasproducten maken circa 20% van de omzet uit en omvatten onder meer drukregelsystemen en tankaansluitingsets voor LPG.

Comap heeft vooral in Zuid-Europa een sterke marktpositie. Het gaat daarbij met name om Frankrijk, Italië, Spanje en in mindere mate Griekenland. Ook in de Benelux en op de Britse markt is Comap goed vertegenwoordigd. Daarnaast bouwt Comap in een toenemend aantal landen in Oost- Europa belangrijke marktposities op. Op het gebied van technische meet- en regelsystemen voor LPG is Comap marktleider in Europa.
Aalberts Industries N.V. Sande nburgerlaan 4 3947 CS Langbroek Postbus 11 3940 AA Doorn Nederland Handelsregister Utrecht nr 30089954 (t) +31 (0)343 565080 (f) +31 (0)343 565081 ABN AMRO Bank nr 41.97.88.573 (e) info@aalberts.nl (w) www.aalberts.nl BTW-nr NL005850897B06

meer informatie bij J. Aalberts e-mail info@aalberts.nl telefoon +31 (0)343 565 080

Tot de afnemers van Comap-producten behoren alle belangrijke Europese groothandelorganisaties. Daarnaast worden de producten geleverd aan zogenaamde OEM-afnemers en de utiliteitsbedrijven (water en gas). Comap heeft sterke banden met de nationaal en internationaal opererende installatiebedrijven die via de groothandel worden bediend op basis van het zogenaamde one-stop-shoppingconcept.

Comap beschikt over een aantal gerenommeerde merknamen voor de belangrijkste productgroepen. Hiertoe behoren onder meer SUDO (fittingen), SAR (verwarmingssystemen) en Clesse (LPG- regelsystemen).

Comap heeft in de laatste vier jaar een belangrijk deel van haar productportfolio vernieuwd met zelf ontwikkelde, innovatieve producten. Zo werden pressfittingen ontwikkeld met een visuele controle- mogelijkheid, werd een nieuw programma thermostaatradiatorkranen ontwikkeld en werden zoge- naamde "ready-to-install"-totaaloplossingen voor drinkwater- en verwarmingssystemen in de markt geïntroduceerd.

De overname past in de langjarige strategie van Aalberts Industries om haar positie op het gebied van Flow Control uit te bouwen. Met de overname ontstaat een voor Europa uniek netwerk van binnen de Aalberts Industries Groep samenwerkende bedrijven die gezamenlijk in nagenoeg alle Europese landen een toppositie in de markt innemen. De Flow Control-activiteiten van Aalberts Industries kunnen door hun spreiding over de diverse landen zowel op lokaal, nationaal als Europees niveau direct inspelen op de behoeften van haar afnemers. Die behoeften kunnen op de onderscheiden niveaus grote verschillen vertonen.

Comap vormt in de eerste plaats een aanvulling van de activiteiten in geografische zin. De sterke aanwezigheid van Comap in Zuid-Europa zorgt voor een volledige dekking van de Europese markt. Daarnaast heeft Comap ook een aantal aanvullende productlijnen die voor Aalberts Industries van belang zijn. Comap beschikt o.a. over een goed ontwikkeld fittingprogramma voor kunststofleiding- systemen. Comap ontwikkelde haar zogenaamde press-/krimpfittingen op basis van een alternatieve technologie; hierdoor is ook deze productlijn volledig aanvullend op de eigen pressfittingenlijn van Aalberts Industries en vormt daarom een belangrijke uitbreiding van het fittingenprogramma vooral voor een aantal specifieke markten, waaronder Duitsland. Bovendien is het hele vernieuwde programma thermostaatkranen een aanvulling op het bestaande productassortiment van Aalberts Industries.

Onder de merknaam ROC is Comap ook actief op het gebied van waterkwaliteit onder meer met filtersystemen, waterontkalkingssystemen en UV-sterilisatoren. Dit is een voor Aalberts Industries volledig aanvullend productenpakket, bestemd voor een nichemarkt waarin Aalberts Industries tot nu toe nauwelijks actief is geweest.

pagina 2 van 3

De gasactiviteiten van Comap, die op dit moment voornamelijk gericht zijn op LPG, zijn in hoge mate aanvullend op bestaande activiteiten. Aalberts Industries heeft zelf hoofdzakelijk producten ontwikkeld en geïntroduceerd voor aardgas en is daarnaast via haar Duitse dochteronderneming VTI actief op het gebied van hoogwaardige (o.a. medische) gassen en hoogwaardige toepassingen van onder meer aardgas (automotive). Met de overname vergroot Aalberts Industries de reikwijdte van haar totale gasactiviteiten aanzienlijk en kan zich zodoende nog beter positioneren als specialist op gasgebied.

Comap zal in de komende jaren mede als gevolg van het in de afgelopen jaren doorgevoerde reorganisatieplan en de nieuwe marketing- en productontwikkelingaanpak haar winstgevendheid kunnen vergroten. Verdere verbetering van de winst zal ook kunnen worden gerealiseerd door de samenwerking die Comap aan zal gaan met zusterbedrijven.

Deze samenwerking zal op een groot aantal deelterreinen tot stand kunnen komen. Tot de belang- rijkste aandachtsgebieden behoren onder meer:

- Wederzijdse benutting van de bestaande verkoopnetwerken
- Geïntegreerde product- en marktontwikkeling op basis van productspecialisatie
- Uitwisseling van productietechnologie en knowhow
- Coördinatie van inkoopactiviteiten, onder meer op het op gebied van grondstoffen
- Benutten van "cross-selling"-mogelijkheden. De positieve rendementseffecten van de samenwerking zullen in de komende 18 maanden zichtbaar worden.

Ter financiering van de overname heeft Aalberts Industries inmiddels de benodigde leningen aangetrokken.

De overname van Comap zal in 2006 positief bijdragen aan de groei van de winst per aandeel. In de daarop volgende jaren zullen autonome ontwikkelingen binnen de onderneming en de samenwerkingseffecten kunnen bijdragen aan een verdere structurele toename van de winstgevendheid van Comap en daarmee van de hele Aalberts Industries Groep. Hiermee past de overname in de bestendige trend van groei door zowel autonome ontwikkelingen als acquisities die Aalberts Industries al in een lange reeks van jaren heeft kunnen laten zien.

Voor meer informatie over Comap: www.comap-group.com

pagina 3 van 3


---- --