Ingezonden persbericht


Persbericht

Redactie Ortho ziet inzet beloond

"Gevangenisexperiment is een doorbraak"

GENDRINGEN, 5 januari 2006 - Apotheker dr. Gert Schuitemaker, hoofdredacteur van het tijdschrift Ortho, is ingenomen met de officiële start van een experiment met voedingssupplementen in Nederlandse gevangenissen. "Dit is een doorbraak", aldus Schuitemaker. "Onze inzet wordt beloond."

Op de eerste werkdag van 2006 ging in tien Nederlandse gevangenissen een grootschalig experiment van start.. Drie maanden lang zullen in totaal vijfhonderd gedetineerden tussen de 18 en de 23 jaar dagelijks supplementen slikken of een placebo. De verwachting is dat de combinatie van multivitaminen met mineralen én onverzadigde vetzuren zal leiden tot een afname van agressie binnen de gevangenismuren. Het Ministerie van Justitie besluit naar aanleiding van de resultaten of de pillencocktail gangbaar wordt in het Nederlandse gevangeniswezen. De uitkomsten van het onderzoek worden na de zomer verwacht.

Honger naar Geweld
In 2002 besteedde Ortho (www.ortho.nl) uitgebreid aandacht aan een opmerkelijk experiment in een Britse jeugdgevangenis. Aan het gedegen onderzoek namen ruim tweehonderd jonge gedetineerden deel. Het grootste deel slikte dagelijks een multivitamine met mineralen en vier capsules met vetzuren. De overige gevangenen kregen een placebo. In de eerste groep nam het gewelddadig gedrag sterk af. Vooral het aantal ernstige overtredingen daalde spectaculair, inclusief de geweldsdelicten. Deze afname bedroeg bijna 40 procent. Bij het Ministerie van Justitie in Den Haag bleek dit onderzoek, dat was gepubliceerd in de British Journal of Psychiatry, aan de aandacht te zijn ontsnapt. De Ortho-redactie besloot daarop het onderzoeksartikel te faxen naar de medisch adviseur van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Deze gaf te kennen het een "zeer interessant onderzoek" te vinden. "Wij gaan kijken of we hier iets mee kunnen voor het Nederlandse gevangeniswezen", meldde zijn woordvoerster destijds in Ortho. In de jaren die volgden, hield Schuitemaker het onderwerp op alle mogelijke manieren warm. Zo schreef hij het boek Honger naar Geweld, dat gaat over de relatie tussen voeding en gedrag. Het leidde onder meer tot Kamervragen. "Het geeft veel voldoening dat onze inzet nu wordt beloond", zegt Schuitemaker over het onlangs gestarte experiment. "Jarenlang hebben we geijverd voor een dergelijk onderzoek. We kijken uit naar de resultaten."


---