Den Haag, 4 januari 2006

Vragen van de leden Klaas de Vries en Waalkens (beiden PvdA) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en integratie

over de onduidelijkheid die is ontstaan in de gemeenteraad van Vlagtwedde na gesprekken met de top van haar ministerie en de minister zelf

* Is het u bekend dat de gesprekken die op 20 en 21 december jongstleden hebben plaatsgevonden tussen de top van uw ministerie en de gemeenteraad van Vlagtwedde en later tussen uzelf en de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Vlagtwedde tot verwarring hebben geleid bij de gemeenteraad van Vlagtwedde?

2. Kunt u aangeven waarover is gesproken door de top van uw ministerie en de gemeenteraad van Vlagtwedde en inzichtelijk maken welke afspraken zijn gemaakt en/of toezeggingen hier door de betrokken partijen zijn gedaan?

3. Kunt u aangeven waarover uzelf een dag later met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Vlagtwedde heeft gesproken en inzichtelijk maken welke afspraken hier zijn gemaakt en/of toezeggingen hier door de betrokken partijen zijn gedaan?

4. Kunt u de verslagen van beide bijeenkomsten aan de Kamer beschikbaar stellen?

5. Zijn er hetzij door uzelf, hetzij door de top van uw ministerie aan de fractievoorzitters toezeggingen gedaan met betrekking tot de door de gemeenteraad geuite wens -in de vorm van een door hen aangenomen motie tot het monitoren van het terugkeerproces in hun gemeente?Zo ja, welke toezeggingen betreft het en op welke termijn wordt hier invulling aan gegeven?

6. Is het waar dat er door het ministerie vanaf oktober wekelijkse en maandelijkse rapportages over de werkzaamheden in het vertrekcentrum naar de burgemeester van de gemeente Vlagtwedde zijn gestuurd?

7. Is de voornoemde informatie ook aan de gemeenteraad beschikbaar gesteld? Zo nee, waarom niet?

8. Kunt u aangeven hoe deze informatievoorziening in andere gemeenten, waar eveneens vertrekcentra zijn gevestigd, plaatsvindt en wie toegang hebben tot deze informatie?