Gemeente Goirle


Op 21 november 2005 vond er een informatieavond plaats over nieuwe ontwikkelingen voor de Frankische Driehoek. Het doel van de avond was de aanwezigen te informeren over de voorbereiding van de plannen die de gemeente heeft om te komen tot een blijvende verbetering, zowel ruimtelijk als functioneel, van dit gebied. Het versterken van de onderwijsfunctie (Brede School) speelt hierbij een belangrijke rol.

Het verslag van deze avond is als pdf bestand toegevoegd (zie onderaan)

Een kopie van de powerpoint presentaties ligt ter inzage bij Bureau Communicatie in het gemeentehuis.


1
Sector Ruimte
Projectbureau
Verslag
Vergadering Informatiebijeenkomst Frankische Driehoek Gehouden op 21 november 2005
Opgemaakt door Mw. L. van Zon
Aanwezig in het
forum
Wethouder Van Eijkeren
De heer H. Niesen
Mw. A. Keita
De heer P.J. Lucassen
Gemeente Goirle
Stedenbouwkundige (Kuiper Compagnons)
Projectleider Brede School (Keita Adviesbureau)
Projectleider Frankische Driehoek/Van Hogendorpplein Afwezig

1. Opening
Wethouder Van Eijkeren opent de vergadering en heet alle aanwezigen van harte welkom. In het kort wordt een toelichting gegeven op het programma van de avond en worden de sprekers geïntroduceerd. Het doel van deze avond is informatief en inventariserend. Er zijn ruim 60 personen aanwezig, waaronder bewoners, ouders, politiek en vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en kinderopvang.

2. Inleidingen
Achtereenvolgens wordt aan de hand van een powerpointpresentatie een korte toelichting gegeven op de procesaanpak door de heer Lucassen, de Brede School opzet door mevrouw Keita en de stedenbouwkundige analyse door de heer H. Niesen (presentaties zijn in te zien op de website van de gemeente Goirle).
3. Opmerkingen en suggesties
Naar aanleiding van de inleidingen en de bekendheid met de bestaande situatie, wordt aan de aanwezigen de gelegenheid geboden tot het maken van opmerkingen en geven van suggesties. Dit aan de hand van invulformulieren. De projectleider zal de reacties ordenen en meenemen in het vervolgproces.
Naam Vraag Reactie
Mw. E. den Ouden
(ouder)
Wanneer kan het nieuwe
schoolgebouw in gebruik
worden genomen.
A. Keita: Wanneer alles volgens planning verloopt (inclusief goedkeuring, besluitvorming en de te volgen procedures) hoopt men het schoolgebouw in het schooljaar 2008 in gebruik te nemen. Aangezien er op dit moment al spraken is van ruimtegebrek moeten voor de tussenliggende periode tijdelijke oplossingen in beeld worden gebracht. Hierbij wordt niet gedacht aan het plaatsen van extra noodlokalen. Mogelijk kan hierbij wel De Fonkelsteen worden betrokken. De heer P. de Nijs
(bewoner)

- De sporthal wordt niet
genoemd bij de
samenwerkende
organisaties

- Voorgestane
ontwikkelingen hebben
gevolgen voor de
bereikbaarheid. In welke
Mw. Keita: sporthal is eigendom van de gemeente en hoort er als gespreksonderwerp zeker bij.
H. Niesen: bereikbaarheid is belangrijk punt van aandacht. Begin januari zal naar de verkeerskundige afwikkeling worden gekeken. P.J. Lucassen: Wanneer duidelijkheid is verkregen over de uitbreiding Bladnummer Datum
2 21-11-2005

2
fase wordt hier dieper op
ingegaan?
van functies/scholen kan aan de hand van kengetallen de toename van de verkeersbewegingen worden geïnventariseerd. Aan de hand van die gegevens moet de bereikbaarheid worden bekeken. In een volgende bijeenkomst zal dit aspect zeker opnieuw aan de orde komen. Wethouder: Gehoopt wordt dat bewoners zich organiseren in een bewonersplatform dat als gesprekspartner ook tussentijds met de gemeente van gedachten wisselt over de ontwikkeling. De heer L. Klaczynski
(bewoner)
Welke rol is weggelegd voor
het platform en welke visie
heeft het college op de
ontwikkeling in de Frankische
Driehoek
Wethouder: Via het platform kunnen de ideeën van de bewoners gekanaliseerd worden. Het heeft de mogelijkheid om suggesties te doen en stemt af met de projectgroep. De suggesties zullen op haalbaarheid worden bestudeerd. Dit betekent overigens niet altijd dat de suggesties ook zullen worden overgenomen.
De visie van het college is nog in ontwikkeling. Er is bewust voor gekozen zich te beperken tot de hoofdprobleemstelling en open te staan voor de suggesties en ideeën van betrokkenen in deze wijk. Qua functies wordt gedacht aan functies in de sociaal-culturele onderwijssfeer. Het realiseren van een supermarkt wordt niet haalbaar geacht.
De heer P. de Nijs Op welke wijze wordt
rekening gehouden met de
oudere inwoner van de
Hellen?
Wethouder: Rekening wordt gehouden met de gewijzigde leeftijdsopbouw in de wijk. In die zin wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor de vestiging van een AHOED (apotheek en huisartsen onder 1 dak) in de voormalige supermarkt. A. Keita: Bij de brede School Ontwikkeling is bv. ook fysiotherapie genoemd.
Mevr. M. Segers In het verleden zijn initiatieven
voor het vestigen van een
supermarkt politiek niet
ondersteund. Een en ander
kan ook niet los worden
gezien van de ontwikkeling bij
het Van Hogendorpplein. Kan
nu wel een supermarkt
worden gevestigd?
Wethouder: Aangezien het college nog geen duidelijk standpunt heeft ingenomen komt de vraag of hier een supermarkt kan worden gevestigd iets te vroeg. Op persoonlijke titel antwoordt de wethouder dat een grote supermarkt hier niet haalbaar wordt geacht. De vraag of er ruimte is voor een kleinschalige voorziening die zich richt op vergeten boodschappen, moet nog nader worden bestudeerd. Overigens heeft Laurus te kennen gegeven voornemens te zijn het pand aan de Frankische Driehoek te verkopen en op het Van Hogendorpplein een nieuwe supermarkt te starten.
De heer J. van Veen Wat is de opgave van de heer
Niesen? Vormt de ontsluiting
van de wijk ook een
onderdeel?
P.J. Lucassen: het plangebied is in de presentatie aangegeven. Niet alleen de Frankische Driehoek wordt bestudeerd maar dit wordt gezien als een onderdeel in een groter geheel.
H.Niesen: De opdracht betreft een stedenbouwkundige verkenning binnen het plangebied. Hierbij is de bestaande bebouwing uitgangspunt waarbij er naar wordt gestreefd door toevoeging van bv. bebouwing het gebied een kwaliteitsimpuls te geven. Mevr. E. den Ouden Zijn er al ideeën over de
groene ruimten?
H. Niesen: Op dit moment zijn hier nog geen concrete ideeën voor. Het gebied moet veel meer een relatie krijgen met omgeving en de leefbaarheid moet worden vergroot.
Wethouder: de gebruikswaarde van dit gebied zal ook een onderdeel vormen van de opdracht.
Mevr. Faas In hoeverre is bekend of
Olleke Bolleke moet verhuizen.
De huidige situatie is
Keita: Op dit moment is nog niet duidelijk welke opzet zal worden gehanteerd.
Wethouder Hoedemaker: Er kunnen geen toezeggingen worden Bladnummer Datum
3 21-11-2005

3
uitsteken. Kan er een
toezegging worden gedaan
dat Olleke Bolleke qua ruimte
niet inlevert.
gedaan. Het doel van de brede school is o.a. dat ruimten breder ingezet gaan worden. Deze garanties kunnen ook niet worden gegeven als geen sprake zou zijn van het realiseren van een brede school. Mevr. Van Mook Blijft de groene long in zijn
huidige opzet gehandhaafd.
Wethouder: De hoofdopzet van de groene long blijft ongewijzigd. Er zal echter ruimte gevonden moeten voor bebouwing t.b.v. het brede schoolprogramma en om de gebruikswaarde en de sociale veiligheid te vergroten. Een exacte invulling is nog niet bekend. Mevrouw De Bont Hoe worden bewoners in het
vervolgtraject geïnformeerd.
Op welke wijze wordt
bewonersplatform
samengesteld.
Wethouder: de projectleider gaat alle vragen/suggesties rubriceren en uitzetten in de organisatie. Graag zien we een voorstel voor een bewonersplatform, als initiatief vanuit de wijk, tegemoet. Het platform kan via de heer Lucassen afstemmen met de projectorganisatie.
De heer Verheyden
Bestuur Den Deel
Aangeboden wordt dat
vergaderingen van het
bewonersplatform plaats
kunnen vinden bij den Deel.
Wethouder: Dankt de heer Verheyden voor zijn aanbod. De wethouder besluit de vergadering met de toezegging dat in het 1e kwartaal van 2006 wederom een informatieavond zal worden georganiseerd. Hij dankt alle aanwezigen voor hun inbreng tijdens deze informatiebijeenkomst .