Ingezonden persbericht


persinformatie


1,7% hogere omzet bloemenveilingen in december 2005.

De omzet van de gezamenlijke bloemenveilingen in Nederland is in december met 1,7% gestegen tot een totaal van 312 miljoen euro. De aanvoer bleef nagenoeg onveranderd (+0,1%) met 922 miljoen stuks. De gemiddelde prijs die voor de producten werd betaald steeg licht maar bleef afgerond op 34 cent staan. December 2005 kende 21 veildagen tegen 22 dagen in 2004. Bij een gelijk aantal veildagen als in 2004 had de omzetstijging vermoedelijk hoger uit kunnen vallen. In 2005 bedroeg de omzet een kleine 3,8 miljard euro, een stijging van 4,3%. De jaaraanvoer daalde 0,7% en telde 13 miljard stuks. De gemiddelde prijs steeg 1 cent en bedroeg 29 cent. Dit blijkt uit recente cijfers van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN).

Snijbloemen
De omzet van de snijbloemen steeg in de afgelopen maand met 1,1%. De omzet kwam hiermee op ruim 218 miljoen euro. De aanvoer bleef nagenoeg gelijk aan die van december 2004, namelijk 843 miljoen stelen. De gemiddelde prijs zat iets in de lift, maar bleef onveranderd ten opzichte van 2004. Gemiddeld werd 26 cent afgerekend. De aanvoer van snijbloemen uit het buitenland nam toe met een kleine 5%, terwijl die van Nederlandse bodem afnam met 2,5%. Inmiddels is 39% van de aanvoer van snijbloemen in december afkomstig uit het buitenland. Qua omzet is dit een ruime 21%.
. De aanvoer van Rosa daalde de afgelopen maand met 0,7%. Deze maand was de daling van de kleinbloemige rozen groter dan de stijging van de aanvoer van grootbloemige soorten kon goedmaken. Door de iets lagere totale aanvoer steeg de gemiddelde prijs met 1 cent tot 24 cent gemiddeld. Hierdoor steeg de omzet met 3,4%.
. De prijzen voor troschrysanten zijn weer terug bij af. De positieve prijsontwikkeling van de eerste maanden van het jaar zijn in het tweede deel al weer bijna teniet gedaan. Bij een daling van de aanvoer in december van 3,1% daalde ook de gemiddelde prijs met 2 cent. Hierdoor kwam de omzet 11,4% lager uit. Gemiddeld werd 26 cent voor een troschrysant betaald.
. De tulpenaanvoer is in december met 4,2% gestegen tot 107 miljoen stuks. Blijkbaar kon de markt deze uitbreiding prima opvangen. De gemiddelde prijs steeg namelijk met 1 cent naar 14 cent gemiddeld. Hierdoor steeg de omzet met 13,8%.
. Ilex kende een sterke daling van de aanvoer in december. Bijna 20% minder stelen werden via de veilingen verhandeld. De oorzaak hiervan was te vinden in het feit dat men dit jaar eerder is begonnen met aanvoeren en dat hagelbuien sommige oogsten hadden verwoest. Deze lagere aanvoer deed de gemiddelde prijs van dit product sterk stijgen. Voor dit typische kerstproduct werd gemiddeld 64 cent betaald. Een stijging van 17 cent. Deze stijging was echter niet voldoende om het prijsniveau van 2003 te overschrijden.
. Lilium werd goed betaald. Ten opzichte van december 2004 werd er 9 cent meer neergeteld voor een steel. De gemiddelde prijs bedroeg 60 cent. De prijsstijging werd veroorzaakt doordat de aanvoer van dit product sterk daalde. Er werd ruim 13% minder aangevoerd. Bij de Aziatische types waren deze ontwikkelingen het sterkst waarneembaar. De lelieomzet behaalde ondanks de lagere aanvoer een kleine plus (1,6%).

Kamerplanten
De omzet van kamerplanten bedroeg in december 2005 88 miljoen euro. Dit betekende een toename van 3,7%. De aanvoer nam af met 2,7% tot een kleine 71 miljoen stuks. De gemiddelde prijs steeg wel. Er werd gemiddeld E1,27 betaald. Dit was 8 cent meer dan een jaar eerder.
. Euphorbia pulcherrima kende een goede afsluiting van het jaar 2005. De omzet op de veilingen van dit product steeg met 15%. Bij een toename van 3,7% van de aanvoer steeg ook de gemiddelde prijs. Er werd E1,02 betaald. Dit was 10 cent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Veel mini's, op sommige momenten een tekort aan 13 cm potten, veel acties via bemiddeling en reclame voor het product zorgden voor deze mooie cijfers.
. Ook Hippeastrum werd speciaal voor de kerstperiode aanzienlijk meer aangevoerd. De markt is blij met deze uitbreiding in dit 'nieuwe' kerstartikel, want bij een uitbreiding van de aanvoer van bijna 21% daalde de gemiddelde prijs maar licht met 4 cent naar E1,66. De omzet nam 18,5% toe.
. De aanvoer van Anthurium was de sterkste daler in de afgelopen maand. De gemiddelde prijs klom door de 11,3% mindere aanvoer wel. Er werd E3,97 betaald, wat een stijging van 29 cent inhield. Ondanks deze stijgende gemiddelde prijs bleef de omzet 4,2% onder die van december 2004.

Tuinplanten
De omzet van tuinplanten is normaal gesproken al niet op zijn hoogst. In december in de afgelopen maand ging hier nog eens 3,3% vanaf. Er bleef 5,7 miljoen euro omzet over. Aan de aanvoer mankeerde het niet. Deze steeg met bijna 20%. Er was echter onvoldoende vraag naar tuinplanten in de markt om deze uitbreiding op te vangen. De gemiddelde prijs daalde dan ook van 94 cent naar 76 cent gemiddeld.
. Lichtpunt in de tegenvallende resultaten bij tuinplanten was de Helleborus. Dit product werd 16% meer aangeboden dan een jaar eerder. Blijkbaar bestond er voldoende vraag naar dit product want ook de gemiddelde prijs kon nog 4 cent toenemen.


- einde persinformatie -