Ingezonden persbericht

"Eindelijk goede Minnesotabehandeling in Nederland"

Stichting 12 stappen en Jellinek tekenen samenwerkingsovereenkomst

AMSTERDAM, 20060105 -- De Stichting 12 Stappen en de Jellinek hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten met als doel binnen de Jellinek een behandelprogramma op te zetten volgens het Minnesotamodel. Deze verslavingsbehandeling is gebaseerd op het twaalfstappenprogramma van de Anonieme Alcoholisten in combinatie met elementen uit de gedragswetenschappen. Het model wordt in buitenlandse verslavingsklinieken veelvuldig toegepast, maar nog nauwelijks binnen de reguliere Nederlandse verslavingszorg.


Een ervaringsdeskundige medewerker van de Jellinek gaat vanaf april 2006 een training van een jaar volgen in de Verenigde Staten. Hij wordt daar opgeleid tot Licensed Alcohol and Drug Counselor en Master of Arts in Addiction Counseling en gaat vervolgens de Minnesotabehandeling binnen de Jellinek opzetten.

De Stichting 12 Stappen heeft tot doel in Nederland twaalfstappenbehandelingen gebaseerd op het Minnesotamodel van de grond te krijgen voor drugs- en alcoholverslaafden. Stichtingsvoorzitter Ron van Breemen is dan ook zeer verheugd over de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met de Jellinek: "Het is heel vooruitstrevend van de Jellinek om met onze stichting een overeenkomst te sluiten die tot doel heeft eindelijk een goede Minnesotabehandeling in Nederland te verwezenlijken. Vooral omdat de Jellinek bereid is om te investeren in personeel, dat bovendien de best mogelijke, gespecialiseerde opleiding krijgt bij 'de moeder van het Minnesotamodel': Hazelden in Center City, Minnesota."

Groepen zoals de Anonieme Alcoholisten (AA), NA Anonieme Verslaafden (Narcotics Anonymous) en de Buitenveldertgroep geven al geruime tijd voorlichting binnen de Jellinek en houden bijeenkomsten. Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst met de Stichting 12 Stappen gaat de verslavingszorginstelling echter een stap verder. Een essentieel onderdeel van het Minnesotamodel is namelijk actieve deelname van de cliënt aan een twaalfstappenprogramma.

Een ander belangrijk verschil met de reguliere verslavingsbehandeling in Nederland is dat binnen het Minnesotamodel altijd gestreefd wordt naar abstinentie, ofwel totale onthouding van geestverruimende middelen. Bovendien wordt verslaving gezien als progressieve, chronische ziekte met fysieke, mentale, spirituele, sociale en emotionele aspecten. Deze holistische benadering is in de behandeling vertaald naar een multidisciplinaire aanpak. Bovendien worden met het oog op de lange termijn doelstelling - het leren omgaan met de verslaving - de familie en de omgeving van de cliënt bij de behandeling betrokken en is er bijzonder veel aandacht voor nazorg.

Kijk voor meer informatie over de Stichting 12 Stappen en over het Minnesotamodel op www.stichting12stappen.nl. Informatie over de Jellinek vindt u op www.jellinek.nl.




Ingezonden persbericht