Gemeente Delfzijl

Nieuwjaarstoespraak

Nieuwjaarstoespraak burgemeester

6 januari 2006 We staan aan het begin van een nieuw jaar. Politiek een bijzonder jaar want over twee maanden staan we aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen.
Niet dat 2005 geen bijzonder jaar was. Integendeel, nog steeds kan ik erg blij worden van het zo geslaagde bezoek van de koningin aan onze havenplaats.

Niet alleen door de massale belangstelling maar ook door de meer dan voortreffelijke samenwerking met de vertegenwoordigers van alle betrokken partijen.

Zo is het een waar plezier om Delfzijl weer op de kaart te zetten als sterke havenplaats. Sorry, sinds vorig jaar moet ik natuurlijk zeggen: havenstad.

Er zijn ook goede stappen gezet in 2005 voor wat betreft het bouwen. De productie is op gang gekomen. Nog steeds niet in de gewenste mate, maar toch. En uiteraard met de nodige turbulentie. Maar die heeft wel geleid tot een beter geïnformeerde raad. En door de verantwoordelijkheden tussen gemeente en OMD opnieuw en duidelijk te benoemen, hebben we nu goede verhoudingen en werkafspraken. Ook in de dorpen zijn de ontwikkelingen goed in gang gezet zoals onder meer met de bestemmingsplannen voor Spijk, Holwierde en Wagenborgen. In Termunten heeft inmiddels een stevige ingreep plaatsgevonden. En de âgang blijft op de ketâ, want in 2006 gaan we volop door met de centrumvisie en de andere dorpen.

Daarvoor gaan we binnenkort de afdeling VROM versterken. Een uiterst belangrijk beleidsgebied want naast huisvesting, ruimtelijke ordening en milieu heeft het alles te maken met leefbaarheid, welzijn en veiligheid.

Maar er is meer. Want zaken als bouwen en ruimtelijke ordening liggen nu bij de OMD. Maar aan het eind van de komende nieuwe bestuursperiode staan we aan de vooravond van het vertrek van de OMD. Daarom moeten we in 2010 een goed ingewerkte VROM-afdeling hebben die geruisloos de taken van de OMD overneemt. Mét de kwaliteit die de inwoners in toenemende mate van hun overheid mogen verwachten.

Een ander voorlopig hoogtepunt was het bekend worden van het munitierapport met als knallende conclusie: opzettelijk neergelegd. Dus meer een dieptepunt. Zoals bekend kunnen we dit dossier nog niet afsluiten. Er is aangifte gedaan want er zijn wetten overtreden en we hebben veel geld uit moeten geven om het strand weer schoon en veilig te krijgen.
Belangrijk vond ik ook dat objectief is vastgesteld dat zowel gemeente als betrokken Delfzijlster bedrijven bij vorige zandsuppleties correct hebben gehandeld. Hoe dan ook, hoop ik dat we in 2006 deze zaak kunnen afsluiten.

Voor mij persoonlijk was er ook een dieptepunt. Nee, ik doel niet op mijn rugoperatie, maar op de aanval op mijn persoonlijk functioneren in relatie tot mijn vorige gemeente. Journalistiek een canard en eenvoudig te weerleggen, maar tot op de dag van vandaag blijft voor mij de vraag: waarom gebeurt zoiets. Wiens belang is ermee gediend. Ik hoop er de komende jaren nog eens achter te komen.

In ieder geval was het niet goed voor het imago van Delfzijl. Heel veel burgers vonden dat met mij. Hun reacties varieerden van bijna wanhopig tot berustend en cynisch. Maar het feit dàt zovelen hun hart bij mij luchtten, geeft aan dat Delfzijlsters begaan zijn met hùn stad, met hùn gemeente.

Dat schept een verantwoordelijkheid. Voor mij, voor het college en voor de raadsleden. Juist nu we er langzaam maar gestaag in slagen om vooral te werken aan positieve ontwikkelingen. Ik ben ervan overtuigd dat we binnenkort trots zullen praten over wat weer de mooiste havenstad van het noorden gaat worden.

Zeker tegen de tijd dat we ons centrum vernieuwd hebben zal ons huidige imago geschiedenis zijn en staat er weer een zelfbewuste havenstad. Maar het zal niet vanzelf gaan; we moeten er met elkaar hard aan werken.

Werk is een ander belangrijk thema. We willen graag allemaal werk. Voor je gezin, je toekomst, je kinderen, vul maar in. Ook de mensen in de bedrijven op het chemiepark willen dat. De machteloze woede en frustratie als je weet dat je met elkaar goed werk levert en toch misschien de poort moet sluiten. De dreiging is er nog steeds. Laten we ons realiseren dat velen zich andere feestdagen hadden voorgesteld. Natuurlijk knokken we voor het behoud en zetten we maximale druk.

Tegelijkertijd blijven we ook werken aan nieuwe economische ontwikkelingen. Met bedrijven die zich daarin op eigen kracht kunnen ontwikkelen. Bedrijven met mensen die hier bewust ondernemen. Hier thuis zijn en hier wonen en leven.

Ondanks de huidige sombere wolken is er een goede toekomst voor dit gebied. We zijn en blijven een havengemeente met potentieel. Onze poortfunctie naar Oost-Europa zal groeien. Ruimte elders in Nederland is schaars. Dat kan voor ons gebied nieuwe mogelijkheden bieden op woon- en recreatief gebied. De basis blijft natuurlijk gezonde bedrijven in een structureel gezond gebied. Maar met nieuwe ontwikkelingen op duurzaamheids- en energiegebied komen er kansen. Om die in goed evenwicht te krijgen met de rust- en ruimtewaarden van ons gebied zal ook veel gevraagd worden van het lokaal bestuur. Kwaliteit, ervaring, inzicht en visie zullen bepalen of Delfzijl in staat zal zijn de juiste stenen bij te dragen.

Dat brengt me terug bij de aanstaande verkiezingen. Zoals iedereen weet is de raad het hoogste bestuursorgaan. Op de raad rust meer dan ooit de verantwoordelijkheid van goed beleid ontwikkelen. Beleid dat bepalend zal zijn voor de ontwikkeling van deze gemeente. Bepalend ook voor de toekomstmogelijkheden van de nieuwe generaties hier.

Daarom verwacht ik dat van de nieuwe raad nog meer gevraagd zal worden aan kwaliteit en visie. Het toekomstig Delfzijl zal wellicht vaker dan voorheen vragen, over partijverschillen heen te kijken en gezamenlijk de schouders te zetten onder dat éne belang:
de burgers van deze gemeente; hùn stad, hùn dorp; hùn toekomst.

Aan de kiezers zeg ik daarom: kom vooral allemaal stemmen en verdiep je in de programmaâs. Kijk vooral naar wat programmaâs te zeggen hebben over ùw toekomst in dit potentieel veelbelovende gebied. In de tussentijd zal ik binnen mijn mogelijkheden blijven werken aan het gemeentelijk apparaat. Ook die zal meegroeien met de nieuwe tijd. Ook hier geldt: meer kwaliteit en professionaliteit.

Ik wens iedereen voor 2006 alle goeds en vooral gezondheid!

Laatst gewijzigd: 7-11-2005