Socialistische Partij

De Wit wil opheldering over wegpesten zieke werknemers

05-01-2006 * Tweede-Kamerlid Jan de Wit heeft aan staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) opheldering gevraagd over berichten dat zieke werknemers uit bedrijven worden weggewerkt.

Jan de Wit De Wit wil weten of het klopt dat ziek personeel steeds vaker te horen krijgt dat ze een andere baan moeten zoeken, en dat werkgevers overgaan tot pesterijen om te bewerkstelligen dat zieke werknemers zelf ontslag nemen. Dit lijkt een gevolg van de verlenging van de loondoorbetalingplicht bij ziekte tot 2 jaar.

De Wit vraagt de VVD-bewindsman ook of er onderzoek is of wordt gedaan naar de gevolgen van de Wet Poortwachter (die onder meer de verlengde loondoorbetaling regelt) op de verhouding tussen de werkgever en zieke werknemers. Hij wil ook weten hoeveel ontslagaanvragen er in 2004 en 2005 bij het CWI zijn ingediend waarin de werkgever zich beroept op verstoring van het productieproces door afwezigheid door ziekte, en hoeveel van deze aanvragen zijn goedgekeurd.

Bij de evaluatie van de Wet Poortwachter zou volgens het SP-Kamerlid expliciet aandacht moeten worden besteed aan de conflicten tussen werkgever en zieke werknemers, het verloop en de uitkomst van de conflicten en de rol van arbodiensten, verzuimadviseurs en reïntegratiebedrijven.