Gemeente Deventer

Week 1, 5 januari
2006

DEVENTER STADSPENNING VOOR PASTOR PETER DULLAERT

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de Deventer Stadspenning toe te kennen aan pastor Peter Dullaert vanwege zijn bijzondere verdiensten.

Pastor Dullaert is gedurende de laatste zestien jaar niet alleen bekend als de pastor van de Broederenkerk. Naast zijn bestuurlijke rollen, zoals voorzitter van de Raad van Kerken te Deventer en teamleider van het pastoraal samenwerkingsverband Zuidwest-Salland, is hij ook buiten de traditionele kerkelijke kaders bekend en geliefd.

Hij schroomt nimmer om publiekelijk op te komen voor het belang van mensen in de knel. Niet alleen plaatselijk, maar ook landelijk geniet Dullaert daardoor bekendheid. Hij valt vooral op vanwege zijn ijver het voor vluchtelingen en asielzoekers op te nemen. De nood onder uitgeprocedeerde asielzoekers was zo groot dat Dullaert in 2002, samen met zeven anderen, een slaapactie hield vóór het Stadhuis. De daad bij woord voegend organiseerde hij een grote manifestatie in de Grote of Lebuïnuskerk. Een en ander resulteerde in de oprichting van de Stichting STAD (Stichting Tijdelijke Asielopvang Deventer). Met zijn acties verwierf Dullaert landelijke bekendheid en organiseerde een landelijke wake. Deze nachtwake werd een landelijk succes en zette het probleem van vluchtelingen en asielzoekers nog eens extra op de kaart.

Een ander in het oogspringend initiatief van Dullaert is de autovrije zondag. Dullaert is zeer uitgesproken in zijn mening dat het voor mensen belangrijk is ten minste één dag in de week niet te jachten en te jagen. Een dag zonder autoverkeer zou daar een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. Zijn initiatief voor een autovrije zondag heeft er voor gezorgd dat in Deventer in de maand september een aantal straten, waaronder de Welle, autovrij is. Dit initiatief heeft landelijke navolging gekregen in ten minste 75 andere gemeenten.

Publicatiedatum: 5-1-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 5 januari 2006