Gemeente Winterswijk


5 januari 2006

2005: ruim 75 miljoen geïnvesteerd in bouw- en wegenbouw

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft kennis genomen van een overzicht van het investeringsvolume bouw- en wegenbouw 2005. In dit overzicht staat onder andere het aantal afgegeven bouwvergunningen, hoeveel geld er door de gemeente, woningbouwcorporatie, bedrijven en particulieren is geïnvesteerd in woning- en utiliteitsbouw en hoeveel er is geïnvesteerd in infrastructuur/wegenbouw. In vergelijking met voorgaande jaren is er in 2005 flink geïnvesteerd in woning- en wegenbouw. Een deel van deze investeringen loopt nog door in 2006.

Het aantal afgegeven bouwvergunningen in 2005 ligt ronde de 430. Het totale investeringsvolume van bouwprojecten waarvoor in 2005 bouwvergunningen zijn verleend bedraagt 70 miljoen (inclusief BTW). Hiervan heeft ongeveer 70% betrekking op woningbouw (inclusief recreatiewoningen) en 30% op utiliteitsbouw. Bij woningbouw gaat het vooral om de investeringen in een aantal grote projecten waaronder de woningbouw op het voormalige Blijdenstein-Willink terrein, de Rikker fase 2/3, het terrein van het voormalige Algemeen Ziekenhuis, de Europalaan, de appartementen Zonnebrink, de zorgwooneenheden Oostervoort, de (zorg)appartementen aan de Burgemeester Bosmastraat, de zorgwooneenheden Pelkwijk, de recreatiewoningen aan de Jonkersweg en het landgoed Heenkamppieperweg in Miste.
Bij de utiliteitsbouw gaat het met name om de nieuwbouw van het gemeentekantoor, het CWI aan de Burgemeester Bosmastraat, de vernieuwing van de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Honesweg en de plaatsing van een onthardingsinstallatie bij het pompstation in Corle.

Infrastructuur/wegenbouw
Het investeringsvolume in de infrastructuur/wegenbouw was in 2005 ongeveer 5,5 miljoen, waarvan 5 miljoen voor de gemeente en 0,5 miljoen voor de provincie. De gemeentelijke investeringen komen overeen met de gemiddelde jaarlijkse investeringen op dit gebied.

Vergelijking voorgaande jaren
In de jaren 2002 t/m 2005 is het totale investeringsvolume van bouwprojecten ongeveer 175 miljoen. Dit levert het volgende overzicht op:
2002: 29 miljoen
2003: 35 miljoen
2004: 41 miljoen
2005: 70 miljoen
Eindconclusie is dat er in 2005 behoorlijk geïnvesteerd is op het gebied van woning- en wegenbouw.