Gemeente Wageningen

Meer geld voor activiteiten minderheden

Het college van B en W van Wageningen stelt de gemeenteraad voor om de financiële middelen voor het minderhedenbeleid flexibeler en breder in te zetten. Hiermee hoopt het college meer activiteiten te kunnen realiseren die bijdragen aan ontmoeting tussen allochtonen en autochtonen en integratie en actieve participatie van minderheden aan de samenleving.

Het budget is beschikbaar voor activiteiten die het volgende tot doel hebben:

· ontmoeting tussen allochtonen en autochtonen;
· deelname van minderheden aan activiteiten in de samenleving;

· ontwikkeling/scholing van de eigen doelgroep met als doelstelling de participatie in de Nederlandse samenleving te bevorderen;

· emancipatie van leden van de doelgroep;
· kennisoverdracht van de eigen cultuur aan derden;
· belangenbehartiging.

De middelen voor het minderhedenbeleid waren tot op heden voor een belangrijk deel gereserveerd voor huisvestingslasten van zelforganisaties. Dat wil het college wijzigen door de nadruk te leggen op subsidie voor activiteiten waar zoveel mogelijk mensen aan kunnen deelnemen. In 2005 was hiervoor slechts een bedrag van EUR 2.670 beschikbaar.
In 2006 zal dit stijgen naar ongeveer EUR 17.500,-- en in 2010 zal dit bedrag ten behoeve van activiteiten verder zijn gestegen naar EUR 34.300,--.
Een deel van de middelen komt voort uit het verminderen van de vaste subsidies voor zelforganisaties. Daar staat tegenover dat deze organisaties een groter beroep kunnen doen op subsidie voor activiteiten die passen binnen het minderhedenbeleid. Ook is ruimte geschapen voor subsidie voor kosten van de organisaties zelf. Voor onderdak (vergaderingen, bijeenkomsten) kunnen de bestaande wijkhuizen worden benut. Zelforganisaties die zich actief richten op het minderhedenbeleid kunnen hier meer subsidie voor krijgen, en degenen die zich met name richten op de eigen cultuur en onderlinge ontmoeting behouden hiervoor een beperkte basissubsidie.

Een extra effect van de nieuwe subsidiesystematiek is dat ook andere organisaties een beroep kunnen doen op het budget. Het staat open voor alle goede initiatieven op het terrein van het minderhedenbeleid. Dit geldt dus ook voor individuen, autochtonen of samenwerkingsverbanden met een interessant idee voor een activiteit. Het college beoordeelt de aanvragen aan de hand van bovenstaande criteria. Doelstelling van de herschikking is om de middelen gerichter en flexibeler in te zetten voor activiteiten die de integratie en participatie van minderheden bevorderen. Het gemeentebestuur hoopt met dit stimuleringsbeleid aanzienlijk meer activiteiten van de grond te krijgen en zo Multicultureel Wageningen te laten bruisen.