Vakvereniging Voor Machinisten en Conducteurs

Tilburg, Donderdag 5 Januari 2006

Advies: altijd vluchten!!!

Bovenstaand advies zal onderdeel zijn van de nieuwe instructie voor de machinisten bij een aanrijding. Tot nu toe werd aangenomen dat er sprake was van een kreukelzone bij de VIRM en dat de machinist in zijn cabine moest blijven zitten bij een aanrijding. Voor alle duidelijkheid, dit werd ook tijdens instructie verteld! Tijdens een gesprek tussen de veiligheidscommissie van de VVMC en de NS blijkt echter dat er helemaal geen kreukelzone aanwezig is, dit zou technisch ook onmogelijk zijn.

De cabine van de VIRM is zo geconstrueerd dat bij een aanrijding tot 40 km per uur de cabine in tact blijft. Bij aanrijdingen boven de 40 km per uur worden de krachten via de treinconstructie over de hele trein verspreid. Daarbij is het mogelijk dat de cabine wordt ingedrukt, er is dus geen sprake van een extra beveiligde cabine. Er is dus ook maar één advies mogelijk: Vluchten!

Uit onderzoek door TNO en Holland Railconsult is gebleken dat de huidige vlucht instructie niet duidelijk genoeg is. 22 december is er een advies van het hoofd Materieel- en Infrabeleid naar de directie van NSR gegaan om de instructie, als er sprake van een waarschijnlijke aanrijding is, te veranderen in één instructie voor al het materieel; Vluchten! De NSR directie zal hier op korte termijn een besluit over nemen.

Concluderend kunnen we zeggen dat het overleg tussen de veiligheidscommissie en de NS zeer nuttig is geweest. We weten nu dat onze zorg m.b.t. de veiligheid van de machinisten gegrond was en ze nu in ieder geval de juiste instructie zullen krijgen om lijf en leden te sparen. Dat machinisten jaren verteld is dat er sprake zou zijn van een kreukelzone en een kooiconstructie in de cabine is een absolute schande!

Overigens werd de veiligheidscommissie verteld dat bij de vervanging van de MAT 64 door het LightTrain materieel, de cabine van deze nieuwe trein een klap zou kunnen opvangen bij een snelheid van 80/90 km per uur.

De Veiligheidscommissie
veiligheid@vvmc.nl