Universiteit Nyenrode

Jan Joling hoogleraar schadeonderzoek aan Nyenrode


- PERSBERICHT - Breukelen, 5 januari 2006 Dr. J. (Jan) Joling RA (48) is met ingang van 1 januari 2006 benoemd tot hoogleraar schadeonderzoek aan de Nyenrode Business Universiteit. Zijn leerstoel is ondergebracht bij het Nyenrode Center for Claims Assessment, een per gelijke datum opgezet Center waarin zowel het onderzoek als het onderwijs met betrekking tot de verschillende aspecten van vermogens- en bedrijfsschadekwesties is ondergebracht.

Er is sprake van een toenemend aantal schadeclaims op het gebied van inkomsten/winstderving. Het gaat hierbij vooral om claims van bedrijven ten opzichte van andere bedrijven, de overheid en verzekeraars. Daarnaast zijn er een aantal ontwikkelingen op het gebied van schade, waaronder nieuwe vormen van bestuursaansprakelijkheid, een veranderende claimcultuur en de inzet van nieuwe onderzoekstechnologie voor het opsporen en onderzoeken van frauduleuze schadeclaims. Joling zal zich gaan richten op het doen van onderzoek naar het begrip (vermogens- en bedrijfs-) schade, de wijze van schade berekenen, de fiscale- en jaarrekeningaspecten van schade en de opbouw van databases met voor schadekwesties relevante gegevens.

Herman Bruggink, President van Nyenrode: Naast een International Business School kent Nyenrode een Accountancy School, Executive Programmas en de Nyenrode Research Group. Het Center for Claims Assessment kan zowel ten behoeve van de beide faculteiten, als voor derden programmas verzorgen en onderzoek verrichten. Ik ben ervan overtuigd dat we hiervoor met Jan Joling de juiste man in huis hebben gehaald.

Over Jan Joling
Joling is behalve hoogleraar actief in verschillende werkgroepen van het NIVRA en algemeen directeur van 4i Trust Group BV, een bedrijf dat zicht onder meer bezighoudt met forensische accountantsonderzoeken, schadekwesties en geschillen, risk management en investigations. In september 2005 promoveerde hij aan de Nyenrode Business Universiteit op het onderwerp de waardering van schade, een onderzoek gericht op de wijze van berekening van vermogensschade en de rol van de accountant daarbij.

Over Nyenrode
De Nyenrode Business Universiteit bereidt mensen met talent en ambitie voor op ondernemerschap in een internationale omgeving. De universiteit biedt onder meer masteropleidingen aan op het gebied van bedrijfskunde, rechten en accountancy. Opgericht in 1946 door en voor het bedrijfsleven is Nyenrode kennis- en ervaringscentrum voor managers en ondernemers.


- EINDE BERICHT - Noot voor de redactie (