Ingezonden persbericht


EMBARGO TOT 6 JANUARI 20.00 uur

DEN HAAG 6 JANUARI 2006

FEMKE HALSEMA LIBERAAL VAN HET JAAR

Jonge liberalen prijzen nieuwe koers fractievoorzitter GroenLinks

De Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) heeft op vrijdag 6 januari in Den Haag de nieuwe Liberaal van het Jaar 2006 bekend gemaakt. De titel Liberaal van het Jaar wordt ieder jaar uitgereikt aan diegene die zich met vernieuwende ideeën in het maatschappelijk debat liberaal heeft geprofileerd.

Femke Halsema heeft de prijs te danken aan haar scherpe visie die zij in het verleden jaar heeft getoond. Zo schreef zij in het manifest Vrijheid eerlijk delen onder meer: We willen mensen meer voor zichzelf laten zorgen en gaf ze aan dat de krachteloze verzorgingsstaat een drastische modernisering nodig heeft. De sterk toegenomen aandacht die in het manifest naar voren komt voor het individu en het belang van individuele vrijheid lijkt te wijzen op een nieuwe liberale lente.

Er is duidelijk sprake van een ommekeer bij de partij met socialistische wortels. GroenLinks kende eerder nog geen liberale voorlopers. Onder aanvoering van Halsema maakt de partij zich na 16 jaar los van haar verleden. De keus voor Femke Halsema als liberaal van het jaar kon dan ook niet uitblijven.

De JOVD wil met deze trofee liberalen in binnen- en buitenland aanmoedigen. Landelijk Voorzitter Klaas-Jeroen Terwal: Waar Halsema meent dat links zoveel mogelijk vrijheid voor zoveel mogelijk mensen behoort te organiseren, is dit niet aan links of rechts, maar aan echte liberalen. De jongerenorganisatie is van mening dat een echte liberaal niet alleen spreekt over vrijheidsideeën, maar dit eveneens laat volgen door liberale daden en de durf om uit te komen voor zijn politieke geaardheid !

De JOVD reikt voor de zevende keer deze prijs uit. In het verleden is de prijs toegekend aan Sybilla Dekker (2005), Aart-Jan de Geus (2004), Paul Cliteur (2002), Fogh Rasmussen (2001) en Henk Kamp (2000).

+ einde persbericht +