Ingezonden persbericht

Wat schrijft rechts?

Dit artikel van Fabel-medewerker Gerrit de Wit is onlangs verschenen in Alert!, het kwartaalblad van AFA. Daar heb je voor ¤ 12,- of meer een jaarabonnement op. Overmaken op giro 6896749, t.n.v. "Alert", in Utrecht.

Wat schrijft rechts?

In de rubriek "Wat schrijft rechts?" neemt Alert! de ontwikkelingen op ideologisch gebied binnen extreem- en populistisch rechts onder de loep. Vaak wordt er gegniffeld over de voortdurende versplintering binnen georganiseerde rechtse organisaties, maar men zou ook kunnen zeggen dat de diverse stromingen en groeperingen zich uitkristalliseren en zich ideologisch scholen door zich af te splitsen. Hoe dan ook, aan het blaadjesfront is beweging genoeg.

In een wat oudere Revolte, het orgaan van Voorpost Nederland en Vlaanderen, worden de wandaden van de circa 20.000 Nederlandse vrijwilligers in dienst van de Duitse Waffen SS gebagatelliseerd. Die zouden slechts gehandeld hebben "uit idealistische motieven of uit een behoefte aan avontuur". Daarbij vraagt Voorpost zich af of "een Nederlander die in Duits uniform tegen Stalins Sovjetleger vocht slechter is dan een Nederlander die in een van de communistische verzetsgroepen Nederlandse ambtenaren liquideerde". Onbenoemd laat men dat die ambtenaren collaboreerden met de nazi's. Het zal gezien de toonzetting van Voorpost dan ook niet verbazen dat men van mening is dat Nederland "zucht onder de herdenkingsgolf in verband met de zestigste verjaardag van de Duitse capitulatie". Verder keert men zich tegen kroonprins Willem-Alexander en Maxima. Die hebben namelijk "het afgelopen jaar tal van multiculturele projecten en activiteiten bezocht". Volgens de auteur kiest het echtpaar daarmee "voor de multikul" en zal Willem-Alexander, als hij koning is, "de linkse pseudo-intellectuelen naar de mond praten".

In het partijblad Weerstand van de Nationale Alliantie (NA) wordt de moord op 6 miljoen joden ontkend. Na enig gegoochel met cijfers suggereert de auteur dat in Auschwitz slechts 74 duizend mensen om zijn gekomen. En zelfs die zijn niet afgeslacht door de nazi's, maar dood gegaan "door ziekte en ontberingen". Dat kwam, aldus de NA, door de geallieerde bombardementen. Daardoor konden medicijnen en voedsel niet meer aangevoerd worden. Ook beweert de partij dat hun activist Ben van der Kooi niet de dader is van de brandaanslag op een moskee in Rotterdam. Hij is namelijk "niet in staat tot dit soort dingen". Ondanks dat alle, maar dan ook echt alle, aanwijzingen in de richting van Van der Kooi wijzen, blijft de NA erop hameren dat de aanslag is gepleegd vanuit linkse kringen die de partij in diskrediet zouden willen brengen. En anders zijn de daders volgens de partij wel "de eigenaren van de moskee". Zij houden immers een "verzekeringsbedrag" over aan de aanslag. De NA trekt zich overigens niets aan van alle justitiële aandacht en schrijft dat men "pas zal rusten als de laatste moskee af is gebroken".

In het regionale Berichtenblad voor Holland van de NA maakt men bekend dat het Oranje-Blanje-Bleu vaandel voortaan de officiële partijvlag is. Deze vlag was eerder in bedrijf bij de NSB. De NA voelt zich daarmee nauw verwant. Men plaatst zelfs een lyrische ode aan de vlag van de hand van Cornelis van Geelkerken. Die was oprichter en de tweede man van de NSB. Verder is een verslag te lezen van een NA-bijeenkomst in Enkhuizen. Er hadden zich 60 mensen aangemeld, maar er kwamen er slechts 30 opdagen. "Waar waren jullie!", schreeuwt het berichtenblad dan ook gefrustreerd uit. De bijeenkomst werd kortstondig verstoord door de politie. Die was ingeseind door de verhuurder van de locatie, nadat die een horde kaalkoppen naar binnen zag marcheren. Die horde ontvouwde vlaggen met Keltische kruizen erop en hield rechts-extremistische toespraken. Na enkele vragen gesteld te hebben, droop de politie weer af.

De Stichting Taalverdediging, een extreem-rechtse pressiegroep van taalpuristen, schrijft in de laatste nieuwsbrief dat de lezers er "ongetwijfeld alweer enige tijd naar uit hebben gekeken". Nou. Te lezen is dat men in september een brief aan minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat stuurde. Daarin hekelt de stichting het voornemen van Peijs om een landelijk offensief te beginnen tegen ergernissen in het verkeer. In dat offensief worden leuzen gepropageerd die beginnen met "I love...". Taalverdediging is het daar natuurlijk faliekant mee oneens. Men verzoekt Peijs dan ook om alle slogans te laten beginnen met "Ik hou van...". Waar mensen zich al niet mee bezig houden... Ook het Reformatorisch Dagblad ontkomt niet aan de klauwen van de pressiegroep. Die krant drukt elke zaterdag een Engelstalige pagina af omdat christenjongeren minder met de Engelse taal in aanraking komen en op school op achterstand raken. Dat komt omdat een groot deel van de fundamentalistische lezers om principiële redenen geen radio of televisie in huis heeft. Dat zouden namelijk werktuigen van de duivel zijn. Taalverdediging echter houdt die jongeren het liefst dom en juicht het juist toe als ze niet met "het Engelstalige virus" in aanraking komen.

Ook de Stichting Geen Kerkgeld voor Geweld heeft een eigen nieuwsbrief, getiteld Schenk klare wijn. De christelijk reactionaire organisatie is opgericht in 1975 en verzette zich tegen de steun van Nederlandse kerken aan anti-apartheidsclubs in Zuid-Afrika. Tegenwoordig maakt men zich vooral te sappel over de steun van een paar kerken aan het fair trade-label Max Havelaar. Volgens de stichting zou het label namelijk koffie betrekken van kleine coöperaties die "oude broeinesten van communisme en teugelloos geweld" zijn. Ook zouden die eerder bevrijdingsbewegingen gesteund hebben. Het zou niet verbazen als de stichting gekscherend spreekt over Marx Havelaar.

Het gaat niet goed met Heemland, het nieuw-rechtse blad onder leiding van de extreem-rechtse veteraan Mart Giesen. Het tijdschrift verschijnt nog maar zelden en dat komt door "de zeer geringe steun" die het blad ontvangt. Volgens de redactie "blijft voortzetting van het tijdschrift zorgelijk", en dat verblijdt ondergetekende zeer. In het recentste nummer staat een artikel uit het Katholiek Nieuwsblad waarin de Vlaamse hoogleraar Matthias Storme de vloer aanveegt met de Vlaamse anti-discriminatiebepalingen. Hij hekelt de veroordeling van het Vlaams Blok wegens racisme en stelt dat discrimineren "een fundamenteel mensenrecht" is. De hoogleraar is omstreden, want hij zetelde eerder in de Vlaams Blok-kloon "Comité tegen het stemrecht voor vreemdelingen". Verder neemt Heemland, met toestemming, een artikel over van de rechts-extremist Marcel Bas uit Voorschoten. Die gaat tekeer tegen de eventuele toetreding van Turkije tot de EU. Volgens hem horen "de Turken niet bij de Europese cultuur" en zet toetreding de deur wagenwijd open voor landen als Marokko. Zo "verliest Europa haar waarde, haar bijzondere betekenis en haar eigenheid", aldus Bas.

Constant Kusters, hopman van de Nederlandse Volks Unie (NVU), heeft zijn eigen biografie uitgegeven. De titel luidt "Het vrije woord laat zich niet vermoorden!". Kusters laat weten dat hij het nu al heeft geschreven, omdat hij bang is te eindigen als Pim Fortuyn en Theo van Gogh. God verhoede, want zonder Kusters kan deze rubriek wel inpakken. In de biografie vertelt Kusters dat hij vroeger als kind op zolder een "groot slagveld" had gebouwd, met "allerlei soldaatjes en modelbouwhuisjes" erop. Als hij daarmee speelde, deed hij dat "bijna altijd met de blauwe Duitse soldaatjes". Ook schrijft hij dat "menig lezer nu van zijn stoel zal vallen van het lachen, als hij of zij leest dat ik beren en knuffels verzamel". Dat is juist. In de biografie ontvouwt de megalomane Kusters zijn plannen voor een Groot-Germaanse Unie (GGU). Daaraan mogen alleen Europese landen meedoen waarvan de bevolking blank is. Voor landen als Italië, Spanje en Griekenland is geen plek. Over het kabinet Balkenende is Kusters mild. Dat moet "gewoon de koers blijven volgen en doorgaan met zijn vreemdelingenbeleid. Ook minister Verdonk verdient gewoon een pluim!", aldus de partijleider.

In het Nieuw Rechts-magazine is een verslag te lezen van een cultureel uitje van de afdeling Breda. Men bezocht de tentoonstelling "pronk en paal" in een lokale kerk. Het thema van de expositie was "de eeuwenlange band tussen Breda en het huis van Oranje-Nassau". Het verslag is geschreven door niemand minder dan Etienne Braspenning. Die zette eerder ondersteunende handtekeningen voor de CD en de nazistische CP'86, zodat die aan verkiezingen deel konden nemen. Verder bracht partijvoorzitter Michiel Smit onlangs een boek uit met de titel "Veiligheid? Doe het zelf!". De 63 pagina's tellende bundel is in een mum van tijd uit. Dat komt ook door de lettergrootte. Die is namelijk afgesteld op blinden en slechtzienden. In het boek pleit Smit voor "een vergaand recht op zelfverdediging". Busjes traangas en vuurwapens zouden vrij verkrijgbaar moeten zijn. "Meer wapens, minder misdaad" is het credo van Smit. Na de publicatie werd Smit in de media genadeloos afgemaakt. Opmerkingen als "die kerel is knettergek" waren niet van de lucht.

***********************************************
Wil je regelmatig (max. 2 x per week) actie-aankondigingen en discussiestukken van De Fabel ontvangen? Stuur een e-mailtje naar info@defabel.nl met daarin "Fabel Nieuws". Afmelden met een mailtje " stop Fabel Nieuws" . Alle "Fabel Nieuws"-berichten vind je ook op www.defabel.nl/e01.htm

***********************************************

DE FABEL VAN DE ILLEGAAL
Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden, The Netherlands
+31-71-5127619 (tel), +31-71-5134907 (fax),
info@defabel.nl (e-mail),
www.defabel.nl (Website), www.gebladerte.nl (Archief).
Bereikbaar op werkdagen/open at workdays: 14:00-17:00.
Spreekuur illegalen: woensdag/
consultation for undocumented: wednesday 14:00-17:00.
Girorekening 4418467 t.n.v. De Fabel van de illegaal, Leiden.