Ingezonden persbericht

16 december 2005

The Blues Brothers zijn terug, Frans van Deursen regisseert

JIM DE GROOT NIEUWE BROER VAN BOB FOSKO

The Official Tribute to The Blues Brothers is terug in Nederland. Na de succesvol verlopen tournees in 2002 en 2003, komen Elwood en Jake Blues van januari tot en met maart 2006 weer de Nederlandse podia onveilig maken. Bob Fosko is weer te zien als Jake. De rol van Elwood - in de vorige edities vertolkt door Frans van Deursen - wordt in de nieuwe reeks gespeeld en gezongen door Jim de Groot. Frans van Deursen is ditmaal verantwoordelijk voor de regie. De repetities zijn afgelopen maandag in Amsterdam begonnen (op de dag dat de film The Blues Brothers voor (naar schatting) de 63e keer werd uitgezonden, dit keer op Veronica).

The Official Tribute to the Blues Brothers is ruim zestig keer te zien gedurende de tour die op 7 januari 2006 in Etten Leur begint en 13 april eindigt in Roosendaal. Grote hits als 'Everybody needs somebody to love', 'In the midnight hour', 'Guilty', 'Think' en 'Soul Man' worden in de oorspronkelijke Engelstalige versie gezongen. Alle dialogen zijn echter in het Nederlands.

Na de première op 30 september 2002 waren de reacties lovend: 'Muzikaal spektakel', schreef De Volkskrant en het NRC noemde de show 'opzwepend en aanstekelijk vrolijk'. Trouw vondt: 'Ze zingen het publiek van hun stoelen' en ook het Algemeen Dagblad roemde de voorstelling als 'swingende party met een toffe band en een drietal smeuïge achtergrondzangers'. The Official Tribute to the Blues Brothers is een daverend concert, een tribute aan de bekende soul en rhythm & blues hits afgewisseld met geestige en soms zelfs slapstickachtige scènes.

Bob Fosko en Jim de Groot worden bij de theatertour vergezeld door een zeskoppige band onder leiding van Wouter Planteijdt en door de Bluettes: Nyolene Grey, Brian B. en nieuwkomer Leona Philipo (Aida, Phileine zegt Sorry, Het Glazen Huis, etc). De regie is in handen van Frans van Deursen, de choreografie wordt verzorgd door Michael King en Debbie Jenner. Producent van The Official Tribute to the Blues Brothers is Matthijs Bongertman voor Tourneetheater, onderdeel van Impresariaat Jacques Senf & Partners.

The Blues Brothers is een creatie van de Amerikaanse acteurs John Belushi en Dan Aykroyd. Na hun succesvolle optredens (vanaf 1978) in de Amerikaanse televisieshow Saturday Night Live, maakten zij in 1980 de speelfilm The Blues Brothers onder regie van John Landis. In 1982 overleed John Belushi. In 1998 maakte Dan Aykroyd met John Goodman een vervolg onder de titel The Blues Brothers 2000. De theatershow The Official Tribute to the Blues Brothers ontstond in 1990 in Londen West End. De swingende en humoristische theatershow vol soul, rhythm & blues en rock 'n' roll tourt nog altijd met succes door Europa.

----------