Gemeente Winterswijk


6 januari 2006

Interpretatieverschil reden schorsing gemeentekantoor

Winterswijk - De gemeente Winterswijk heeft de onderbouwing ontvangen van de voorzieningenrechter voor de schorsing van de bouw van het gemeentekantoor. De voorzieningenrechter concludeert dat de provincie Gelderland ervan uit is gegaan dat de verplaatsing van tankstation Mennink-Veldboom niet los kan worden gezien van de bouw van het gemeentekantoor.

De provincie heeft in februari 2005 verklaard dat de Visie Wonen en Werken, het Masterplan en de ruimtelijke onderbouwing gemeentekantoor een basis kunnen vormen voor het verlenen van een vrijstelling op grond van artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Deze instemming is nodig om de vrijstelling te kunnen verlenen, evenals een instemming van de Inspectie VROM. De onderbouwing van de verklaring van de provincie is voor de rechter aanleiding geweest om de bouw van het gemeentekantoor te schorsen. In de motivering van de uitspraak van 23 december 2005 geeft de rechter aan dat de provinciale diensten er nadrukkelijk blijk van geven dat de ontwikkeling van het gemeentekantoor niet los gezien kan worden van de verplaatsing van tankstation Mennink-Veldboom.

De gemeente is verrast over de reden van de uitspraak. Zowel uit overleg met de provincie als uit de afgegeven verklaring is niet gebleken dat de provincie van mening is dat Mennink-Veldboom eerst moet verplaatsen voordat het gemeentekantoor gebouwd kan worden. De provincie heeft de verplaatsing van Mennink-Veldboom niet als voorwaarde gesteld voor de toepassing van de vrijstelling. Ook de Inspectie VROM heeft onvoorwaardelijk ingestemd met het verlenen van de vrijstelling. De gemeente gaat nu in gesprek met de provincie over de onderbouwing van de verklaring. Vervolgens bekijkt de gemeente welke stappen verder ondernomen kunnen worden.