Gemeente Amsterdam

Wij Amsterdammers januari

15 december 2005
---
Bas Kohler

8 januari:

Presentatie Amsterdammer van het jaar

Al acht jaar kiest de redactie van Het Parool de Amsterdammer van het Jaar. Dit jaar kon ook het publiek voor het eerst hun favoriete Amsterdammer voordragen. Uit de inzendingen is een selectie gemaakt. Eén van de tien genomineerden wordt tijdens een feestelijk programma benoemd tot de Amsterdammer van het Jaar.

De presentatie is in handen van Matthijs van Nieuwkerk. In alle ruimtes van de Stadsschouwburg is er muziek, entertainment, film, comedy en spraakmakende gesprekken. Henk Spaan en Dick Sintenie presenteren het sportcafé, Fanny & Alma vertonen hun gekkigheden, Vic van de Reijt draait de eerste muziekclips ooit, Harold Hamersma serveert de lekkerste wijnen en het kleinste theater van Amsterdam, het Parool Theater, verhuist naar de grote zaal van de Schouwburg.

Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam

Tijd: 15.00

Info: www.parool.nl/avhj

Entree: EUR 7,50 of EUR 10,- (kassa)

15 januari: Urban Myth's Wraakdebat: opstand

Urban Myth brengt een theatrale talkshow op de zondagmiddag. Na de talkshows over angst en woede in oktober en november wordt er een debat geweid aan opstand. Het wordt een talkshow met muziek, korte optredens en gasten uit wetenschap, politiek en de kunst.

Locatie: stadschouwburg

Tijd: 16.00 uur

Entree: EUR 8,00

Web: www.urbanmyth.nl

joden in marokko

15 januari: Slotbijeenkomst tentoonstelling joden in Marokko

Een wervelende bijeenkomst met muziek, dialoog, eten en drinken om de afsluiting van de tentoonstelling te vieren. Programma bevat oa: JWO: de virtuose gitarist Jan Wouter Oostenrijk ontwikkelde in de afgelopen jaren een vernieuwende stijl die je zou kunnen omschrijven als Maghreb jazz of JazzMarock. Julia Bronkhorst (sopraan) en Henk van Lingen (gitaar): liederen met als inspiratiebron de multiculturele samenleving van Christenen, Moren en Joden in het middeleeuwse Spanje. Stand-up comedian Rachid Larouz. Interviews en debat (met o.a. Sami Kaspi).

Tijd:13.00 tot 17:00 Locatie: Bijbels museum Info: http://www.bijbelsmuseum.nl/agenda.aspx?ID=34 Reserveren: 020-6242436

15 januari: mystiek in de klassieke Perzische literatuur

Onder de naam 'Khayyam, Rumi & Hafiz' houdt dr. Asghar Seyed-Gohrab een lezing over de mystiek in de klassieke Perzische literatuur. De lezing wordt georganiseerd door El Hizjra. Deze organisatie bevordert de kennis van de Arabische kunst en cultuur en wil een meer genuanceerd beeld geven van het Arabisch en Islamitisch gedachtegoed. Zo willen zij de verstandhoudingen tussen Marokkaanse, Arabische en andere Nederlanders bevorderen.

Tijd: 14.00 uur

Locatie: Bibliotheek Cinétol, Tolstraat 160

Entree: EUR 5

Info: http://www.elhizjra.nl/

24 januari: Zichtbaarheid en onzichtbaarheid van joden in Amsterdam

De derde Amsterdam lezing uit de nieuwe reeks wordt gehouden door Tamarah Benima. Zij zal spreken over De zichtbaarheid en onzichtbaarheid van joden in Amsterdam. Tamarah Nenima is in opleiding tot rabbijn aan het Levisson Instituut te Amsterdam. Ze was van 1992 tot 1999 hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad en publiceerde verschillende boeken.

De nieuwe reeks Amsterdam lezingen draag de titel De seculiere stad en staat onder redactie van Paul Scheffer. In deze reeks wordt de geschiedenis en de actualiteit van het religieuze leven in Amsterdam beschouwd. In verschillende lezingen zal worden ingegaan op de ontwikkeling van onder meer de joodse gemeenschap, de verschillende christelijke groeperingen en de moslims met hun verschillende herkomst. Er zal ook worden gekeken naar het ontstaan van tolerantie en wat de betekenis daarvan is in onze tijd.

Tijd: 20.00

locatie: Aula Universiteit van Amsterdam, Singel 411 Entree: EUR 4,50 Info: www.uva.nl/adamreeks

Reserveren: congres@uva.nl of 020-525 4791