Politie Limburg-Zuid

Vandaag om 17.00 uur houdt burgemeester Jos Zuidgeest van Onderbanken een toespraak via de Lokale Omroep Onderbanken. Bijgaand ontvangt u de tekst van deze toespraak met de uitdrukkelijke kantekening dat er een EMBARGO op de tekst bestaat tot 17.00 uur.

Toespraak burgemeester Jos Zuidgeest d.d. 8 januari 2006.

Burgers van Onderbanken, geachte dames en heren,

Aan de vooravond van de bomenkap richt ik mij via onze lokale oproep rechtstreeks tot u. Morgen begint het afzagen van de bomen tot 1 meter hoogte in de zes hectare. De regering heeft ertoe besloten, het parlement heeft ermee ingestemd, de rechters hebben toestemming gegeven. Evenals u ben ik teleurgesteld in de uitspraak in de Raad van State, en had ik een andere uitspraak verwacht. Helaas, nu we verloren hebben, blijft de politiek en de burgers van Onderbanken niets anders over dan te accepteren. Als wij gewonnen hadden bij de RvS, dan hadden wij van de regering een zelfde acceptatie geëist.

Vrees bestond dat na de zes hectare nog eens veertien hectare hetzelfde lot zou treffen. Ik heb bij de Staatssecretaris van Defensie aangedrongen op minimale aantasting van de 14 hectare. Hij heeft de minister van VROM en mij nu officieel laten weten dat in dertien hectare helemaal niets zal gebeuren. Slechts in één hectare zal nog aanvullend getopt en gezaagd gaan worden. Opgeteld ontstaat daardoor bijna 7 hectare hakhoutbos, als een soort blijvend litteken van een verloren strijd tegen de bomenkap. Ik zal er voor zorgen dat de compensatie van 6 hectare nieuw bos plaats vindt in Onderbanken.

Vrees bestaat dat na de bomenkap de geluidsoverlast en de gevaren voor de volksgezondheid door de uitstoot van fijn stof e.d. ernstig zullen toenemen. Niemand van ons kan dat met zekerheid zeggen, omdat er op dit moment feitelijk niets gemeten wordt: er zijn geen geluidsmetingen, er zijn geen metingen van uitstoot van fijn stof, e.d.. De GGD heeft onlangs alleen de beleving van het geluid gemeten. Mijn inzet is dat er zo snel mogelijk gemeten gaat worden, zodat de discussie gevoerd kan worden op basis van feiten en maatregelen bedongen kunnen worden als de leefbaarheid en de volksgezondheid in het geding zijn. Nu gaat de discussie nog teveel op basis van emoties of op basis van theoretische berekeningen.

Terug naar vandaag. Morgen begint de bomenkap en de ontruiming van het bos. We houden rekening met drie groepen demonstranten. De eerste groep bestaat uit u, burgers uit Onderbanken en omgeving, die uiting willen geven aan hun ongenoegen en frustratie over de uitkomst van de jarenlange strijd. U zult door de politie correct tegemoet getreden worden en voor u heb ik de noodverordening niet nodig. Want ik vertrouw erop dat u zich aan de regels zult houden en waardig zult protesteren. De tweede groep zijn de semi professionele actievoerders in het bos. De koninklijke marechaussee en de politie zullen hen verwijderen, bekeuren en hun materialen in beslag nemen. Veiligheid gaat daarbij voor op snelheid. Justitie zal hen vervolgen. Wij verwachten dat het merendeel van hen zal kiezen voor uitsluitend passief geweldloos verzet. Maar voor hen heb ik wel de noodverordening nodig. De derde groep zijn gewelddadige actiegroepen en relschoppers, die niet schuwen geweld te gebruiken. De politie en de koninklijke marechaussee zullen keihard tegen hen optreden.Voor hen heb ik de noodverordening meer dan nodig. Onze vrees is dat deze groepen zich mengen. Daarom een dringende oproep buiten het verboden gebied te blijven. Ik zou het vreselijk vinden als we later moeten constateren dat iemand uit Onderbanken op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats was.

Na de bomenkap gaat het leven verder. Velen van u zijn boos over de uitkomst van de strijd, sommigen projecteren dat op mij en haten mij en enkelen uiten dat ook agressief in mijn richting. Dat raakt mij meer dan ik laat blijken. Maar een burgemeester kan en mag niet anders dan zorgen dat wettelijke beslissingen en rechtelijke uitspraken in zijn gemeente uitgevoerd kunnen worden en daarbij de openbare orde handhaven. Ik ben over enige tijd weg, maar u moet als burgers van Onderbanken samen verder. Het is niet goed dat mensen die op de basis werken zich als tweederangs burgers behandeld voelen. Het is niet goed dat sommige tegenstanders van de bomenkap slachtoffer worden van kleine pesterijtjes. Ik vraag u, hoe moeilijk dat ook is: accepteer de situatie, bewaar uw kalmte, en richt uw vizier op de toekomst: bouw samen verder aan de leefbaarheid van Onderbanken, het is een prachtdorp.

Tot slot nog dit: de mannen en vrouwen van de politie, de koninklijke marechaussee en de bosbouwonderneming zijn gewone mensen met families die uitsluitend het werk doen, dat hen is opgedragen. Zij zullen u met respect benaderen, doe dat ook naar hen. Ik dank u.

Mochten er vragen zijn, kunt u zich in verbinding stellen met dhr. L. Eummelen, telefoon: 06 - 46 64 60 41.

---- --