Stroomstoring gevangenis zoetermeer geen incident

E.o.r.g.

Amsterdam, 8 januari 2006 Afgelopen vrijdag hebben tijdens een stroomstoring in de Zoetermeerse gevangenis gevangenen 2,5 uur de kans gehad om een ontsnappingspoging te doen, het is nog niet bekend of er gedetineerden zijn ontsnapt, aldus de Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden Nederland.

De reden dat er een succesvolle poging kon plaatsvinden was het gevolg van het feit dat er op geen enkele wijze een backup was om de inrichting van stroom te voorzien.

Het is uiterst merkwaardig dat het ministerie van justitie telkens maar aangeeft dat het wel goed zit met de veiligheid in de Nederlandse gevangenissen. Welliswaar is, na de schipholbrand, gekeken naar de brandveiligheid van de penitentiaire inrichtingen, maar voor gedetineerden is het nog steeds een onveilige situatie. Uit onderzoek blijkt dat het testen van noodstroomvoorziening nooit of nauwelijks is gedaan.

Het evacueren van gedetineerden met een brand kan dan ook tot dezelfde situatie leiden dan de Schiphol brand, dat deuren niet tijdig kunnen worden opengemaakt omdat er eenvoudigweg geen stroom is, ook de centraalposten kunnen dan niet werken, aldus de EORG.

Al eerder is bij een stroomuitval gebleken, o.a. in de bijlmerbajes, dat de noodvoorziening niet werkte, als dit in een willekeurige gevangenis, voorzien van een remise, aan de orde is kan de brandweer tijdens een stroomuitval niet eens de inrichting binnenkomen, met alle gevolgen vandien.

Uit onderzoek blijkt voorts dat zelfs de directeuren niet op de hoogte zijn van de technische staat van hun eigen gevangenis. In ieder geval heeft men geen weet van de consequenties, electronische- i.c.m. handmatige vergrendeling-, die het met zich meebrengt w.o. in de bijlmerbajes. ' Gedetineerden zitten dus weer, bij een brand in een gevangenis, als ratten in de val', aldus de EORG.

De EORG zal in een brief aan de 2e kamer de politiek op de hoogte stellen van deze veiligheidsproblemen.


Noot voor de redactie/