Centrum voor Arbeidsverhoudingen

09-01-2006

Advies Rop gevraagd over arbeidsmarktknelpunten overheidssectoren

De minister van BZK heeft de ROP verzocht uiterlijk 1 juni 2006 advies uit te brengen over de vraag hoe verwachte toekomstige structurele arbeidsmarktknelpunten in de overheidssectoren kunnen worden voorkomen.

Aanleiding voor de adviesaanvraag zijn de toekomstige structurele arbeidsmarktknelpunten bij de overheid, zoals ook verwoord in de Trendnota Arbeidszaken Overheid 2006. De problemen zullen naar verwachting bij de overheid relatief groot zijn en eerder optreden in vergelijking met de markt, vanwege de relatief sterke vergrijzing en het relatief hoge aantal hoogopgeleide werknemers. De verwachting is dat de knelpunten met name neerslaan bij hoogopgeleiden, mede omdat ook de vraag naar hoger opgeleiden vanuit de marktsector zal toenemen.

De vraag aan de ROP is hoe de knelpunten kunnen worden bestreden, zonder dat dit door een te grote druk op de loonkosten leidt tot een aantasting van het niveau van de collectieve voorzieningen. Welke generieke en specifieke maatregelen zijn nodig om de arbeidsmarktknelpunten in de overheidssectoren tegen te gaan? Wat zijn hierbij de mogelijkheden om maatwerk te leveren: het inzetten van verschillende maatregelen op verschillende plaatsen. Tevens is vraag aan de ROP om na te gaan waar de knelpunten het grootst zijn, opdat daar bij voorrang met de aanbevolen beleidsmaatregelen kan worden gestart.

De SER is eerder (zie bijlage) ook verzocht in algemene zin advies te geven over het voorkomen van arbeidsmarktknelpunten in de collectieve sector en de doorwerking hiervan op de gehele Nederlandse economie. De invalshoek van de SER is dus algemener (geen sectorspecifieke oplossingen) en breder (collectieve sector én markt) dan de adviesaanvraag aan de ROP.

Adviesaanvraag Rop arbeidsmarktknelpunten collectieve sector (pdf, 207 K)

---