Time : 4:10:11 PM
Date : Monday, January 09, 2006
Sender Name: n.v. OCTA s.a.

Lancering van een nieuwe ecologische brandstof; Bio-Ethanol 85%

Tijdens het Autosalon slaan OCTA+ en ALCO BIO FUEL de handen in elkaar om u de mogelijkheid te bieden voor het eerst in België een proefrit te maken met een auto die op Bio-Ethanol 85% rijdt

In de huidige economische context, waar thema's als de Kyotonormen, de stijging van de brandstofprijzen en de impact van het verkeer op het milieu steeds meer aandacht opeisen, groeit de vraag naar biobrandstoffen. Door de stijgende belangstelling voor deze alternatieve energiebronnen en om het publiek beter te informeren over deze materie, heeft FEBIAC, de organisator van het Autosalon, de editie van 2006 aan biobrandstoffen gewijd.

Vóór dat de overheid eventuele initiatieven neemt, organiseren OCTA+ en ALCO BIO FUEL een nooit geziene actie in België, om de consumenten concreet met biobrandstof op weg te helpen.

Inderdaad, 3 autoconstructeurs (SAAB, VOLVO en FORD), ALCO BIO FUEL en OCTA+ bieden samen de mogelijkheid aan de verbruiker om tijdens het Autosalon 2006 voertuigen te testen die op een nieuwe ecologische biobrandstof rijden, namelijk: Bio-Ethanol 85%. Dit is een brandstof die 85% ethanol van agrarische oorsprong bevat en slechts 15% gewone benzine. OCTA+ opent tijdens het Autosalon 2006 zelfs een tankstation om de uitvoerbaarheid en het gemak van deze nieuwe brandstof aan te tonen.

OCTA+, de grootste Belgische onafhankelijke verdeler van brandstof, hoopt hiermee binnenkort één van de eersten te zijn die dit nieuwe type ecologische brandstof kan verkopen.

ALCO BIO FUEL is een samenwerking tussen Alcofinance N.V.(ALCOGROUP), wereldproducent en eerste Europese verdeler van ethanol, de groep AVEVE/WAL.AGRI, grootste Belgische toeleverancier aan land -en tuinbouw van granen en grondstoffen voor veevoeders en VANDEN AVENNE, silo's en groothandelaar in graan.

Deze partners willen ervoor zorgen dat er in het belang van de gemeenschap een doorslaggevende ontwikkeling komt van de Bio-Ethanolindustrie, naar het voorbeeld van Zweden, Brazilië of de Verenigde Staten, met als doel deze brandstof op de markt te zetten van zodra de nationale wetgeving dit toelaat. Dit in het kader van de Europese richtlijnen ter bevordering van het gebruik van biobrandstoffen in het vervoer. Hierin werd gesteld dat in de lidstaten het marktaandeel van biobrandstoffen 2% moest bereiken tegen 2005. Op 31 december 2010 moet dit aandeel gestegen zijn tot 5,75%, tegen 2012 tot 7,5 %.

Praktische details:

Het programma loopt als volgt:
Tijdens het Autosalon is er een stand opgesteld voor Paleis 3 . Hier worden de bezoekers uitgenodigd om voertuigen te testen die zich bevoorraden met Bio-Ethanol.

Op dinsdag 10 januari om 12u15: uitreiking van de prijs "Futurauto 2006" aan constructeur Saab voor zijn motor "Bio Power", op de stand van Saab. Alle partners zullen aanwezig zijn om bijkomende informatie te verstrekken in de vorm van een persdossier en om eventuele vragen te beantwoorden.

Op donderdag 12 januari om 16u: opening van de expositie over biobrandstoffen in Paleis 1 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Laurent van België. De Prins begeeft zich naar het Autosalon met een auto die op Bio-Ethanol rijdt. Hij wordt vergezeld door verschillende ministers en Europees Commissaris Piebalgs.

Tijdens dit programma willen wij over verschillende punten opheldering brengen:

Zijn de biobrandstoffen technisch op punt?
Wat zijn de gevolgen voor de voertuigen?
Wat zijn de voor -en nadelen van biobrandstof?
Met welke grondstoffen kan men Bio-Ethanol produceren? Waarom is Bio-Ethanol beter voor het milieu?
Wat zijn de kosten en financiële aspecten?
Waar staat ons land met de productie van biobrandstoffen, in vergelijking met andere landen en volgens de Europese richtlijnen?

OCTA+ is, naast verdeler van stookolie en aanverwanten, de grootste 100% Belgische brandstofverdeler met een netwerk van 170 tankstations, verspreid over heel het land.

ALCO BIO FUEL is opgericht door ALCOGROUP (Alcofinance N.V. 51% van de aandelen), Vandema/Vanden Avenne Izegem (29% van de aandelen) en Aveve/Wal.Agri (20% van de aandelen). De groep bouwt een fabriek in de haven van Gent die een jaarlijkse capaciteit van 300 000 m3 wil bereiken en waar hij ethanol gaat produceren uit graan, maïs en suikersappen. Alle grondstoffen worden volledig door de Belgische landbouw geleverd.

Contacten pers :
ALCO BIO FUEL :
Charles-Albert Peers
Afgevaardigde bestuurder Alcofinance n.v. en bestuurder Alco Bio Fuel

Tel : 02/663.38.47
Charles.peers@alcogroup.com

OCTA+ :
Etienne Rigo
Bestuurder

Vincent Declerck; Marketing Manager
02/255.21.01 of 0478/81.80.27
vincent.declerck@octaplus.be