Ingezonden persbericht


Persbericht week 2

LEVE DE KLOOF!

Debat: Verwende burgers en hun overheid

'De politiek moet meer naar de burger, moet de achterkamertjes uit, moet weer aansluiting vinden met de straat.' Dat is nogal wat, de politiek moet namelijk ook gewoon keuzes maken over de toekomst van dit land. De spagaat waarin politici en bestuurders zich bevinden valt niet zomaar op te lossen: 'De elite wil niet meer leiden, de massa wil niet meer geleid worden.' Utrechts debatcentrum TUMULT organiseert een debat over dit thema op dinsdag 10 januari in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1,Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Entree vrij. (Info en reserveringen:030-2332430/www.tumultdebat.nl)

Onder leiding van Katinka Baehr, journaliste, discussiëren: Jos van der Lans, lid Eerste Kamer GroenLinks, auteur van o.m. 'Koning Burger'; Joop van Holsteyn, bijzonder hoogleraar Kiezersonderzoek Universiteit Leiden; James Kennedy, hoogleraar Nieuwste Geschiedenis VU en Kees Kraaijeveld, filosoof en publicist. Joop van Holsteyn verzorgt een inleiding op basis van zijn boek 'Alles blijft anders. Nederlandse kiezers en verkiezingen aan het begin van de 21-ste eeuw'.

In de jaren na de Fortuyn-revolte konden politici niet genoeg benadrukken dat zij de aansluiting met de kiezers terug wilden. Dus zien we fractievoorzitters flyeren op troosteloze marktpleinen. Zien we hoe politieke partijen interne lijsttrekkersverkiezingen organiseren. Maar de roep om 'een sterke man' zou nog steeds opgeld doen. Raar genoeg in combinatie met een verdere uitbreiding van de burgerdemocratie: referenda en meer directe verkiezingen. Wat willen wij, burgers, nu echt? Politici die voor de troepen uitlopen en dus ook wrevel oproepen? Liever niet in ons poldermodel. Politici die alle opiniepeilingen slaafs volgen en roepen wat de straat roept? Dat lijkt een rare combinatie. Kiest Nederland dan toch voor de grijze middenmoot? Dan verandert er allemaal niet zo veel en hebben we, de stelling 'elk volk de regering die zij verdient' indachtig, gewoon een Kamer vol met goedbedoelende mensen. Net als wij. Of niet?

TUMULT & Forum voor Democratische Ontwikkeling