Time : 12:21:36 PM
Date : Thursday, January 05, 2006
Sender Name: FAVV-AFSCA

Offerfeest 2006 : samenwerking tussen féderale, gewestelijke en lokale overheden.

Gesterkt door de positieve resultaten die bij de voorgaande Offerfeesten werden verkregen op het gebied van het dierenwelzijn, de traceerbaarheid van vlees en de hygiëne in het algemeen, werken de federale overheid, de Gewesten en de gemeenten op 10 januari 2006 om het offerfeest in goede omstandigheden te laten verlopen. Ter herinnering zij aangestipt dat alle regelgeving over dit

vademecum Offerfeest 2006 (bron : FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu).
Er moet evenwel rekening worden gehouden met twee grote wijzigingen in de toepassing van het traceerbaarheidssysteem "Beltrace" bij de particuliere slacht buiten slachthuizen voor eigen gebruik.

A.vóór het slachten :


1.De eigenaar van het slachtdier moet zich (eenmalig, dus één keer voor altijd) laten registreren bij de gemeente.

2.De slachtaangifte (een per dier) moet ten minste 2 werkdagen vóór het slachten bij een gemeentebestuur worden ingediend (in bepaalde gevallen is versoepeling mogelijk !).

B.de slachtplaatsen :


1.Slachten in"tijdelijke slachtplaatsen", zie lijst op www.favv.be (deze lijst word nog verder aangevuld).

Een aantal gemeenten stellen aan de moslimgemeenschap tijdelijk erkende slachtplaatsen beschikbaar. De gelovigen kunnen hun dieren met eigen middelen naar die slachtplaatsen brengen op voorwaarde dat tijdens het vervoer aan ALLE eisen i.v.m. dierenwelzijn wordt voldaan.


2.Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft voorzien in een "supragemeentelijke slachtplaats" aan de Vilvoordsesteenweg 15 te 1020 Brussel met een slachtcapaciteit van 6000 schapen. Die plaats is eigenlijk een markt waar particulieren het dier van hun keuze kunnen aankopen en ter plaatse laten slachten.

De controle op de naleving van de eisen inzake dierenwelzijn, identificatie, afval en hygiëne-eisen ten slotte, wordt toevertrouwd aan de erkende dierenartsen, de politiediensten en de bevoegde ambtenaren (FAVV, Gewesten, ...).

contactpersoon voor de Nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de Franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65