VU Medisch Centrum

Multiculturele dilemma's belemmeren zorgverlening

Dilemma's kenmerken vaak de zorg voor chronisch zieken van allochtone afkomst. De veelal autochtone zorgverlener heeft andere opvattingen over ziekte, behandeling en/of verantwoordelijkheden dan de chronisch zieke zelf. Deze dilemma's staan een goede zorg in de weg. Krista Coppoolse bracht deze dilemma's in kaart en geeft zorgverleners zo meer inzicht in de problematiek van allochtone patiënten. Zij verdedigt dinsdag 10 januari haar proefschrift 'Ziektebeleving van chronisch zieken van Marokkaanse afkomst en morele dilemma's in de zorgverlening' aan VU medisch centrum.

In de zorg voor chronisch zieken van allochtone afkomst staan zowel de (autochtone) zorgverlener als de (allochtone) patiënt regelmatig voor morele dilemma's. De patiënt wijst soms een behandeling af die de zorgverlener medisch noodzakelijk vindt. Of de patiënt wil juist zorg die de zorgverlener niet noodzakelijk acht. Deze dilemma's hebben te maken met de verschillende opvattingen van de autochtone zorgverlener en allochtone patiënt over verantwoordelijkheid, de oorzaken van ziekte en ziektebeleving, aldus promovenda Krista Coppoolse. Zij vond dat de problemen van de Marokkaanse onderzoeksgroep niet zozeer veroorzaakt worden door culturele verschillen. Van meer invloed is het 'verlies van zelf' dat inherent is aan het migrantenbestaan en dat verergert door een chronische ziekte. Zorgverleners hebben het gevoel dat zij verantwoordelijkheden van de patiënt moeten overnemen en kunnen moeilijk bepalen waar dat ophoudt. Ook kunnen zij vaak moeilijk een houding bepalen in het contact met de patiënt die op lichamelijke klachten en ziekten is gefixeerd. Om iets te kunnen bereiken in de behandeling moet de zorgverlener soms toegeven aan een medisch niet noodzakelijke wens van de patiënt ('onderhandelen met een recept in de hand'). Het alternatief is een autoritaire of paternalistische houding die al evenmin voldoet aan hun ideaal van de arts-patiëntrelatie.

Coppoolse interviewde chronisch zieken van Marokkaanse afkomst en huisartsen in Amsterdam en bracht zo deze dilemma's in kaart. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen huisartsen en andere zorgverleners helpen meer inzicht te krijgen in de problematiek van de allochtone patiënt.