Gemeente Drechterland

10-1-2006
nieuwjaarstoespraak burgemeester Van de Vondervoort Tijdens de nieuwjaarsreceptie sprak burgemeester Tonny van de Vondervoort haar wensen uit voor dit nieuwe jaar. De dialoog met het verenigingsleven wordt het komend jaar erg belangrijk. De gemeente en verenigingen hebben elkaar nodig en in goed overleg geeft dat kans op verbetering.

Hartelijk welkom op deze nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Drechterland. Fijn dat u er met zo velen bent. Ik wil u allen, namens de gemeenteraad en het college van B&W, alle goeds toewensen in dit nieuwe jaar. Natuurlijk voor u privé, maar, voor zover u hier ook een organisatie vertegenwoordigt, ook voor uw organisatie. Want met uw bedrijf of uw vereniging draagt u er aan bij dat wij hier in onze dorpen op een goede manier kunnen wonen, werken en leven.

Onze dorpen kennen gelukkig een sterke organisatiegraad. Via sport, muziek, brede school, vrouwenorganisaties, jeugd- of ouderenactiviteiten, zorgt u ervoor dat we elkaar blijven ontmoeten en dat we op een actieve manier kunnen deelnemen aan het gemeenschapsleven. Die sociale en maatschappelijke onderlinge binding is onze kracht. Dat willen we graag zo houden en daarvoor is iedereen nodig. Want ieder van ons is individueel dat kleine schakeltje waarmee tenslotte die vereniging wordt gevormd, of een activiteit kan worden uitgevoerd. Zonder die persoonlijke betrokkenheid zouden onze dorpen niet zoân stevig gemeenschapsleven kennen.
In een tijd waarin het voor veel mensen moeilijker wordt om het tempo van de samenleving bij te houden, of om in financieel opzicht de eindjes aan elkaar te knopen, telt saamhorigheid. Het is soms net dat steuntje in de rug waardoor iemand het gevoel heeft er toch gewoon bij te horen.

Voor de oude gemeenten Venhuizen en Drechterland was het ondersteunen van het gemeenschapsleven een heel belangrijk onderdeel van het beleid, en het is goed te constateren dat ook de nieuwe raad daar zeer veel waarde aan hecht. In het komende jaar zullen heel veel dingen nog doorlopen zoals u het in de oude gemeenten gewend was, dus deels verschillend in de dorpen, maar we zullen zeker ook naar u toekomen om samen met u te kijken welke veranderingen nodig zijn. Wij willen die noodzakelijke sociale binding blijven ondersteunen, maar willen ook dat de regels die gelden voor bijvoorbeeld het subsidiëren van verenigingen, gelijk worden getrokken op het grondgebied van de beide oude gemeenten. Zoân situatie dwingt ons ook om opnieuw na te denken over de vraag hoe we dat het beste kunnen doen, en wat we beschouwen als de (mede)verantwoordelijkheid van de gemeente, en wat tot die van elke vereniging zelf. Wij verheugen ons op dat gesprek met u.

Venhuizen en Drechterland hebben voor elkaar gekozen en de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan het tot stand brengen van deze nieuwe gemeente. Dat hebben we gedaan vanuit de vaste overtuiging dat we goed bij elkaar passen en dat we samen meer te bieden hebben voor onze inwoners. Vanuit de trots op onze oude gemeenten, en met het meenemen van de goede dingen die we daar gerealiseerd hebben, werken we vanaf 1 januari samen aan Drechterland. Drechterland, een oude naam, maar met een nieuwe inhoud. De nieuwe gemeente wil een goed woon- en leefklimaat bieden voor haar inwoners, en wil een groene buffer zijn tussen de verstedelijkte gebieden van Hoorn en Enkhuizen-Stede Broec. Ik heb zojuist al aangegeven dat het verenigingsleven daarbij heel belangrijk is, maar ook een goed voorzieningenniveau en bescherming van de meest kwetsbare groene ruimte en karakteristieke linten is van wezenlijk belang om mensen het gevoel te laten behouden dat het hier goed wonen is. Daarvoor zullen we ons moeten inspannen, want ook al hebben we het hier relatief goed getroffen, lang niet alles gaat vanzelf, en zeker niet voor iedereen.

Die inspanningen zullen er soms ook toe leiden dat we mensen niet tevreden kunnen stellen in hun individuele wensen. Of dat we handhavend moeten optreden, ook tegen zaken die al jarenlang âgebruikâ zijn. Dat is soms noodzakelijk of onvermijdelijk, omdat er andere belangen zijn die zwaarder moeten wegen, omdat de kosten niet opwegen tegen het belang dat ermee gediend is, of omdat vervullen van een wens of niet-handhaven ongewenste precedentwerking heeft. Maar het is wel onze dure plicht om toe te lichten waarom we tot zulke beslissingen komen, niet alleen naar de individuele betrokkene, maar ook naar verenigingen, organisaties van het bedrijfsleven of buurbewoners. De âmacht â die een gemeente in een aantal opzichten heeft, moet contoleerbaar zijn, minimaal begrepen worden en als het even kan ook geaccepteerd.

âTen dienste van de burgerâ is het motto waarmee we samen de nieuwe gemeente zijn ingegaan. Dat betekent dat we iedereen individueel willen helpen waar dat kan binnen de grenzen van het algemeen belang, en het betekent dat we op het punt van voorzieningenniveau, verenigingsleven en bescherming van karakteristieke natuur- en landschapswaarden ondersteunend naar de gemeenschap als geheel willen zijn. Het komt er op aan dat we in goed overleg met u allen tot beslissingen komen die een goed evenwicht van algemene en persoonlijke belangen laat zien. Dat kan alleen als we elkaar daartoe uitnodigen en met elkaar in gesprek blijven. Voor het college van B&W en de gemeenteraad staat dat gesprek met u in het komende jaar centraal. Dat gaan we organiseren, maar u bent evenzeer welkom op het spreekuur van de collegeleden. We hopen dat die gesprekken het voor ons allemaal beter maken.

Ik wens u allen nogmaals een buitengewoon goed jaar toe.
---