Gemeente Drechterland

10-1-2006
Sterke plattelandsgemeente
Drechterland is een sterke plattelandsgemeente. Via de de krant hebben twee oud burgemeesters laten weten moeite te hebben met de omvang. Maar over die omvang van ruim 18.000 inwoners is minister Remkes afgelopen zomer heel duidelijk geweest. Dit debat hebben we opgenomen en u kunt het nog eens naluisteren.
De sprekers in de 2e kamer maakten het de minister niet moeilijk door al op voorhand te stellen dat zij akkoord gingen met deze samenvoeging. Veel lof was er voor de twee gemeentebesturen. Daar waar anderen afhaakten, bleven zijn vasthouden aan de uitgezette koers. Er is kort gesproken over de duurzaamheid en de omvang van de gemeente. Want ook na de fusie is geen sprake van een grote gemeente. De minister stelde echter vast dat het aantal inwoners geen criterium is bij het opstellen van het beleid voor herindelingen. Verder is de kamer onlangs nog akkoord gegaan met een fusie van een vergelijkbare omvang. Ook de regierol van de provincie en de mogelijkheden van de Stede Broec en en Enkhuizen kwam nog even aan de orde. Maar op geen enkel moment bracht dit het besluit in gevaar. De nieuwe gemeente Drechterland is nu van start, ten dienste van de Burger zullen we aantonen dat we Samen Sterker staan.

Het debat van de tweede kamer kunt u naluisteren via deze link. U kunt het afspelen met een programma dat geschikt is om streaming audio af te spelen.

---