Provincie Utrecht

Provincie Utrecht: krachtiger en zichtbaarder optreden

10-1-2006 -

Randstadsamenwerking moet anders

Provinciale staten van Utrecht vinden dat de provincie meer energie moet steken in het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken die de burger raken. Met een zelfbewuster en meer initiatiefrijk optreden, waarbij burgers, maatschappelijke organisaties, bedrijven en gemeenten actief worden betrokken, kan en moet de provincie zich verder waarmaken als democratisch gekozen middenbestuur. De Regio Randstad in de huidige vorm ontmoet veel kritiek: te weinig transparantie, te weinig democratisch gelegitimeerde besluiten.

De uitkomsten van het Statendebat van maandag 9 januari 2006 zijn de opmaat voor een voorstel van gedeputeerde staten over de positionering van de provincie. De belangrijkste kaders zijn nu vastgesteld. De bestuurlijke schaal moet ondergeschikt zijn aan de inhoud én de democratische legitimatie moet centraal staan. Voor de burger, zo menen alle provinciale woordvoerders, levert de bestaande bestuurlijke drukte slechts een onbegrijpelijk geheel op.

Vanuit die visie, en ook gezien de ervaringen met de manier waarop in de Randstad gepoogd is tot een samenwerkingsverband te komen tussen 140 gemeenten, 4 grote steden, 4 Kaderwetgebieden en 4 provincies, eist het provinciebestuur voor zichzelf een belangrijker rol op. Het provinciebestuur is constitioneel verankerd en gelegitimeerd door rechtstreekse verkiezingen en is dus gehouden om namens de provinciale samenleving maatschappelijke vraagstukken op te lossen en als spreekbuis naar buiten op te treden. De huidige constructie van de Regio Randstad mag op de helling. Bij een nieuwe vorm moet de sturing en controle in handen gelegd worden van gekozen volksvertegenwoordigers.

Opschaling blijft een optie voor de toekomst
Provinciale Staten willen zich niet in het strakke keurslijf van vaststaande samenwerkingsverbanden laten dwingen, maar per onderwerp op de inhoud kiezen voor de schaal en de manier waarop wordt samengewerkt. Zo is er voor het Groene Hart gekozen voor het werken aan een ontwikkelingsprogramma samen met twee andere provincies en de daarin gelegen gemeentebesturen. Voor een Vervoerregio ziet het provinciebestuur de schaal van de Randstad als een logische en noodzakelijke voorwaarde. Een eventuele opschaling van provincies komt pas in beeld als de huidige provincie de nieuwe ambitie niet waar zou kunnen maken.

Gemeentelijke herindelingen: optie, geen uitgemaakte zaak Provinciale staten sturen niet bij voorbaat aan op verdere gemeentelijke herindelingen in de provincie, maar ze vinden wel dat gedeputeerde staten gemeenten moeten stimuleren om naar bestuurskracht, schaalvergroting en samenwerking te kijken. En als gemeenten tot een voorgenomen herindeling komen, dan moeten inwoners actief geïnformeerd en betrokken worden.

Meer informatie: Marjolein Copier, telefoon 06-20003533

Laatst gewijzigd op 10-01-2006. Paginabeheer: Marjolein Copier