Gemeente Waterland


Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Waterland op maandag 9 januari zijn de prijzen uitgereikt voor de ondernemer en middenstander van het jaar 2005 aan respectievelijk de heer J. Wals (Autobedrijf Jan Wals te Ilpendam) en de heer B. Boersma (v.o.f. Goudsmid Bauke Boersma te Monnickendam). Daarnaast is de aanmoedigingsprijs uitgereikt aan de heer Boeljon van Suitehotel-Restaurant De Posthoorn te Monnickerndam. De prijzen zijn in het leven geroepen om waardering uit te spreken voor bewezen en bijzondere ondernemerskwaliteiten die een positieve economische weerslag (kunnen) hebben op de gemeente Waterland, het bedrijfsleven in de gemeente en op de inwoners van de gemeente.

Jan Wals

Autobedrijf Jan Wals is zon vijftien jaar geleden geopend in een pand aan de Dorpsstraat in Ilpendam. Inmiddels geniet deze BOVAG-garage ruime bekendheid in de regio.

Na een jarenlange strijd voor een bedrijventerrein buiten de dorpskern, kon het bedrijf in 2005 overgaan naar het nieuwe bedrijventerrein net buiten de bebouwde kom.

Jan Wals is naast ondernemer ook zeer betrokken bij het plaatselijk gebeuren. Zo is hij bevelvoerder bij de lokale brandweer. Verder steunt hij vele verenigingen door de regelmatige naamsvermelding van het autobedrijf in verschillende clubbladen en op reclameborden.

Bauke Boersma

Bauke Boersma volgde zijn opleiding tot edelsmid bij de daarvoor bekendstaande opleiding in Schoonhoven. Het slijpen van stenen kreeg hij onder de knie door zijn werkzaamheden bij een lokaal bedrijf in de Duitse Eiffel.

In 1978 waagde hij de stap om, samen met een collega, een eigen bedrijf te starten. In 1989 ging hij alleen verder en in 1992 opende hij een winkel aan de Kerkstraat in Monnickendam.

Hij was actief betrokken bij de viering van 650 jaar stadsrechten van Monnickendam. Zo ontwierp hij zowel de stadspenning als de troeten (munt ter waarde van 1 en 2 euro).

Marc Boeljon

Marc Boeljon vatte in 2001 het plan op om in Monnickendam een horecagelegenheid te vestigen waarin alle horecafuncties vertegenwoordigd zijn. Na een grootschalige verbouwing van het pand van de voormalige Posthoorn kon hij in maart van dit jaar de deuren openen van zijn Suitehotel-Restaurant De Posthoorn.

Nu, bijna één jaar later, heeft De Posthoorn een plaats veroverd in de lokale horeca en is tevens bekend bij vele tevreden klanten. Dit succes bleef niet onopgemerkt: in november beloonde de organisatie van de Michelin-gids de Posthoorn met een bib-gourmand, als erkenning voor goed gastheerschap tegen goede tarieven. Nu komt de tijd waarin het thans bereikte ook behouden moet blijven en verder ontwikkeld moet worden, waarvoor een aanmoedigingsprijs naar de mening van de jury een prima stimulans is.

Jury

De jury bestond uit E.F. Jongmans (gemeente Waterland), J.H.A. Hillebrand en G. Roos (Bedrijvengroep Waterland), P. Blaauw (winkelier Monnickendam), D. Posch (winkelier Broek in Waterland), Mw. L. Veldhuis (Waterlandse bank, Rabobank), J. Horstman (Kamer van Koophandel), J.A.M. Dekker (inwoner Ilpendam), S. Zondervan (inwoner Marken) en J.A.L. de Leeuw (inwoner Monnickendam). Omwille van de onpartijdigheid had de voorzitter, de heer Jongmans, geen stemrecht.