Gemeente Waterland


Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Waterland op maandag 9 januari zijn verschillende prijzen uitgereikt. De vrijwilligersprijs is gegaan naar Peter Komen, de sportprijs is gewonnen door Dirk Ploeger en Arjen de Bood ontving de kunst- en cultuurprijs. Nieuw dit jaar is de participatieprijs die is gewonnen door de Jeugdcommissie Tennisclub Marken.

Peter Komen: winnaar van de vrijwilligersprijs

Peter Komen heeft zich de afgelopen jaren bijzonder ingezet voor de jeugd, in 2005 met name voor de jeugd van S.V. Ilpendam. Hij is jeugdcoördinator voor dameselftal, B-junioren en C-junioren. Hij is een kei in het organiseren en coördineren. Ondanks een ernstige spierziekte, blijft hij actief. Iedereen kan altijd een beroep op hem doen. Peter zet zich ook tomeloos in voor de Stichting Volksvermaak. Zijn positieve instelling en tomeloze inzet is een voorbeeld voor menig Ilpendammer.

Dirk Ploeger: winnaar van de sportprijs

Dirk fietst al 25 jaar extreem lange afstanden bij toerclub Le Champion: hij heeft inmiddels 279.000 km fietsend afgelegd. Ondanks zijn leeftijd van 78 jaar en het feit dat hij dit voorjaar een lichte beroerte heeft gehad, heeft hij dit jaar toch nog 15.500 km gefietst. Dirk is al jaren senioren kampioen afstanden en heeft inmiddels een kast van 6 meter breed met allerlei herinneringen en prijzen van de vele buitenlandse toertochten. Gedurende de wintermaanden is Dirk 3x per week op de Jaap Edenbaan te vinden.

Arjen de Bood: winnaar van de kunst- en cultuurprijs

Arjen speelt een belangrijke en initiërende rol in het Monnickendamse muziekleven. Sinds tientallen jaren organiseert hij muziekevenementen voor een groeiende kring muziekliefhebbers, zoals het Zomernacht café. Op dit moment bereidt hij, samen met anderen, een internationaal muziekfestival voor. In 1984 richtte hij het koor De Waterlanders op, dat nog steeds actief is. Het koor telt 15 leden en heeft een breed repertoire. Arjen is regelmatig te gast bij Areopagus en speelde hij in de Grote Kerk en de Lutherse kerk in Monnickendam en in de kerken van Broek, Zuiderwoude, Zunderdorp en Ransdorp. Hij heeft in 1994 het Waterlands Jazz Collectief opgericht en verzorgde hiermee, tot 2003, vele optredens. In café 1614 trekken zijn jamsessies altijd veel belangstelling.

Jeugdcommissie Tennisclub Marken: winnaar van de eerste participatieprijs

Medio 2002 kwam een vijftal fanatieke moeders bijeen om het jeugdtennis op Marken nieuw leven in te blazen. Ze stelde een weldoordacht jeugdbeleidsplan op voor 2005/2006 dat met veel bewondering door het bestuur is goedgekeurd. Ze hebben balvaardigheidlessen georganiseerd voor kinderen uit groep 2 en 3 van de Rietlandschool en ze stelde een jeugdbestuur in dat wordt gevormd door kinderen vanaf 10 jaar. Dit jeugdbestuur bedacht onder meer bedacht om op de braderie tijdens de Marker Havenfeesten de tennissport voor de jeugd te promoten. De resultaten van de inspanning zijn overduidelijk: het aantal jeugdleden is gegroeid van 33 begin 2003 tot maar liefst 60 in 2005. Voor het seizoen 2006 zullen er nu al 28 van de 60 leden meedoen aan competitietennis. Ook voor 2006 staan verschillende plannen op de agenda, zoals nog nauwere samenwerking met de Rietlandschool en een tenniskamp voor de jeugd in de zomer.