Gemeente Waterland


Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Waterland op maandag 9 januari heeft burgemeester Jongmans van de Gemeente Waterland de Ereburgerpenning van de Gemeente Waterland uitgereikt aan Herman van Elteren. Deze penning is hem door de gemeenteraad toegekend vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de gemeente en haar inwoners.

Van Elteren zet zich al vele jaren belangeloos in voor de Waterlandse gemeenschap. Spraakmakende voorbeelden zijn het ontwerp en de complete vervaardiging van de Kerststal op de Middendam te Monnickendam, het ontwerp en de uitvoering van decors ten behoeve van toneelvereniging de Brug, een aantal gevelstenen in de Binnenstad van Monnickendam, de in mei 2005 onthulde gedenksteen in de Nieuwe Steeg als herinnering aan het wegvoeren van de Joodse inwoners, de inrichting van een beerput in het museum De Speeltoren, een beeld voor de kerk in Zuiderwoude en diverse andere activiteiten.

Bijzonder is zijn bijdrage aan het jubileum Monnickendam 650 jaar stadsrechten. Met zijn kennis, vaardigheden en inzet heeft hij zich bijzonder onderscheiden. Vanaf de start van de voorbereidingen heeft hij de stichting en de buurtverenigingen geadviseerd en zijn creativiteit en daadkracht ingezet in het ontwerpen en maken van middeleeuwse kleding, beelden en straatversiering. Daarnaast heeft hij bijzondere kleding ontworpen voor de projecten De Pest in Monnickendam, De Middeleeuwse Bruiloft en De Boete Ommegang, waarvoor hij ook nog schitterende beelden en relieken heeft ontworpen en gemaakt. De banieren in de Kerkstraat en op de Zarken, de Sint Nicolaas banier aan de Grote Kerk, de Baldakijn boven de ingang van de Grote Kerk en óók de natuurstenen ornamenten en stadswapens op de grote stadspoorten waren van zijn hand. De tekeningen in het boek Koen van Monnickendam zijn door de heer Van Elteren gemaakt en de opbrengst van de verkoop van de originele tekeningen stelde hij ter beschikking.

De gemeenteraad van de gemeente Waterland heeft op 16 december 1993 besloten om een erepenning van de gemeente in te stellen. Daarbij is bepaald dat de penning door de raad wordt toegekend aan personen, die zich ten opzichte van de gemeente en haar inwoners in hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt. Herman van Elteren voldoet naar de mening van de gemeenteraad volledig aan deze omschrijving.