Gemeente Dongeradeel



---

Windmolens Dongeradeel

Al eerder informeerden wij u via de gemeentepagina over de mogelijke komst van een vervangingscluster windmolens in Dongeradeel. Binnenkort willen we ook uw mening horen over dit project. Er wordt daarom een uitgebreide meningpeiling gehouden, via een enquête, een internet- en SMS-peiling. Wij proberen u hieraan voorafgaand zo goed mogelijk op de hoogte te houden van het project. Voor de inwoners van Hantumhuizen, Hantumeruitburen, Bollingawier, Wetsens, Niawier, Jouswier en Metslawier wordt er daarnaast op 23 januari
een informatieve bijeenkomst georganiseerd over het ontwerp van een clusteropstelling windmolens.

Vaak wordt de vraag gesteld: waarom windenergie? De Friese Milieufederatie geeft hierop het volgende antwoord:

Het is een feit dat de huidige traditionele energiebronnen (aardolie, aardgas en steenkool) opraken. Dit wordt nog eens versneld door de grote economische groei in China en India. Daarnaast veroorzaakt het gebruik en de daarbij gepaard gaande uitstoot van CO een versterking van het broeikaseffect, waardoor onder andere de zeespiegel gaat stijgen. Tenslotte creëert het schaarser worden van de energiebronnen een hogere prijs voor afgeleide producten zoals benzine en lijdt het tot spanningen in de wereld (aardgas uit Rusland). Dit kan leiden tot grote spanningen en zelfs (gewapende) conflicten.

Nieuwe technieken zoals energieopslag in waterstof en het gebruik maken van energiebronnen zoals wind, zon en water zijn nog niet ver genoeg ontwikkeld om daarmee de energiebehoefte van de gehele wereldbevolking te dekken. Tot het zover is, moet de afhankelijkheid van de fossiele brandstoffen en de bijbehorende bijdrage aan het broeikaseffect zo klein mogelijk worden gemaakt. Eén van de technieken hiervoor is het gebruik maken van de energie van de wind. Van alle niet fossiele technieken is het gebruik maken van windenergie het meest rendabel. Bovendien kan dit op grote schaal worden toegepast. Een andere techniek is de inzet van biomassa, bijvoorbeeld als bijstook in elektriciteitcentrales.

Het gebruik maken van windenergie creëert dus lusten (zoals hierboven genoemd), maar helaas ook lasten. Deze lasten spitsen zich toe op geluid, licht (slagschaduw) en aantasting van het landschap. Om deze lasten te minimaliseren dienen de molens op voldoende afstand van de aanwezige bebouwing en kwetsbare natuurgebieden geplaatst te worden. Tevens dienen bij voorkeur de molens geplaatst te worden op of bij grotere infrastructurele werken of industrieterreinen. Het betrekken van de lokale bevolking bij de besluitvorming rond de plaatsing van de molens is een andere minimale voorwaarde. Gezamenlijk dienen afspraken gemaakt te worden over het minimaliseren van de vermeende aantasting van het landschap.

Daarnaast dienen diegene die deze lasten ervaren ook nog op een andere manier te profiteren van de lusten van de molens. De direct betrokkenen dienen in de gelegenheid gesteld te worden financieel te participeren (laagdrempelig), waardoor ze delen in de opbrengst van de molen. Tenslotte zou analoog aan de stelling De vervuiler betaalt ook moeten gelden De groene producent ontvangt. De beloning voor het opwekken van duurzame stroom zit dan in een lagere prijs die voor deze stroom betaald moet worden.

Onder deze voorwaarden is de Friese Milieu Federatie een warm voorstander van het gebruik maken van de energie uit wind.