Gemeente Leeuwarden

Complimenten voor duurzaamheidsplan

Bron: gemeente Leeuwarden (10-01-2006) De commissie Stadsontwikkeling was maandag 10 januari vol lof over het duurzaamheidsplan 2006-2009 getiteld `Een sprong verder'. Voor Sybren Posthumus (FNP) en Gerben Hoogterp (PAL GroenLinks) werkte het plan zelfs inspirerend. Zij deden een aantal aanvullende voorstellen voor het milieubeleid van de gemeente.
Volgens de Duurzaamheidspiegel van het NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling) staat Leeuwarden op de tiende plaats van meest duurzame gemeenten. Sybren Posthumus denkt dat de gemeente in de landelijke top drie kan komen. Daarvoor is slechts aanscherping nodig van reeds bestaand beleid op het gebied van verkeer, klimaat en duurzaam ondernemen.

`Leeuwarden is te bescheiden geweest bij het aanleveren van gegevens voor de Duurzaamheidspiegel', zei Gerben Hoogterp. `Eigenlijk hoort Leeuwarden op plaats acht te staan.' Hoogterp vroeg wethouder Hafkamp om minima in Leeuwarden een Energie Prestatie Advies (EPA) aan te bieden, waarmee zij besparende maatregelen kunnen nemen. De wethouder gaf aan dat er geen middelen beschikbaar zijn binnen de gemeentebegroting voor een EPA voor minima. Zij beloofde om uit te zoeken of er landelijk regelingen zijn waar Leeuwarden gebruik van kan maken.