Gemeente Leeuwarden

Evaluatie parkeerbeleid leidt tot felle discussie

Bron: gemeente Leeuwarden (10-01-2006) De evaluatie van het parkeerbeleid maandagavond 10 januari in de commissie Stadsontwikkeling vormde de aanleiding voor een stevig debat over de verlenging van de maximale parkeerduur op de Eewal. CDA en VVD stonden lijnrecht tegenover PvdA en PAL GroenLinks in een felle discussie, die wel eens de voorbode kan zijn van een spannende verkiezingscampagne.
Bij de begrotingsbehandeling in november 2005 hadden CDA en VVD een motie ingediend om de maximale parkeerduur op de Eewal te verlengen van één naar twee uur. Een meerderheid in de raad stemde in met deze motie.

Klaas Zwart van de PvdA vindt dat de raad eerst de evaluatie van het parkeerbeleid had moeten afwachten. `De belanghebbenden zijn nu niet gehoord'. PAL GroenLinks-woordvoerder Piet van der Wal sloot zich aan bij de kritiek. Hij betichtte VVD en CDA van `bestuurlijk vandalisme'.

Volgens Thea Koster van het CDA kunnen PvdA en PAL GroenLinks niet tegen hun verlies. `Wij zijn heel goed in staat onze eigen afwegingen te maken' Wyb Feddema van de VVD noemde de motie `een weloverwogen besluit'.

Sybren Posthumus van de FNP-fractie mist de bezoekers van de binnenstad in de evaluatie van het parkeerbeleid. Wethouder Waanders wees er op dat de raad heeft ingestemd met de onderzoeksopzet. `In een volgende evaluatie zal deze doelgroep zeker worden gehoord', aldus de wethouder.