NEN


Nieuwe Europese normen voor stalen buizen

Voor corrosievaste stalen buizen voor algemene technische doeleinden zijn Europese normen opgesteld. Deze bevatten de technische leveringsvoorwaarden voor dergelijke buizen. NEN, het centrum van normalisatie, heeft de normen gepubliceerd.

Stalen buizen worden vaak besteld onder verwijzing naar normen voor technische leveringsvoorwaarden. De technische leveringsvoorwaarden in de nieuwe normen omvatten de specificatie van onder meer: " de door de klant op te geven informatie bij bestelling; " het fabricageproces;
" materiaalsamenstelling;
" mechanische eigenschappen en beproevingsmethoden; " de aanduiding en de markering.

De normen zijn bedoeld voor fabrikanten, handelaren en gebruikers van corrosievaste stalen buizen. De buizen kunnen worden gebruikt voor algemene constructiedoeleinden en voor transportdoeleinden in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie, of voor decoratieve doeleinden.

De normen vervangen de ook in Nederland toegepaste DIN 17455 en DIN 17456.

Voor ongelegeerde en gelegeerde stalen buizen zijn de technische leveringsvoorwaarden vastgelegd in de eerste delen van deze Europese normen. Deze zijn al in 2003 gepubliceerd.

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces voor stalen buizen: ir. Job Landré, telefoon (015) 2 690 179, e-mail: job.landre@nen.nl.