AutoRai

Hyundai Santa Fe blikvanger in Detroit

(1/10/2006)
Hyundai heeft met de nieuwe Santa Fe opnieuw een succesnummer in het programma. De geheel nieuwe SUV van Hyundai is groter, ruimer, luxueuzer én comfortabeler dan zijn voorganger. Bovendien is het nieuwe model zeer concurrerend geprijsd: vanaf 31.795 euro voor de 2.7i V6 ActiveVersion 2WD.
De nieuwe Santa Fe is dé blikvanger van Hyundai op de North American International Auto Show, die van 9 t/m 22 januari 2006 plaatsvindt in Detroit. Nog voor de Europese première op de Salon van Genève (1 maart) kan de nieuwe Hyundai Santa Fe al bij de Nederlandse dealers worden bewonderd.

Hyundai verraste de autowereld in 2000 met de eerste echte Sports Utility Vehicle. De Hyundai Santa Fe werd direct door het publiek in de armen gesloten omdat de auto het comfort van een luxe middenklasser combineert met de flexibiliteit van een MPV én de uitstraling van een stoere terreinauto.

De afgelopen jaren werden wereldwijd in totaal meer dan 1.1 miljoen exemplaren van deze dynamische Hyundai verkocht. In Nederland werd de Santa Fe meteen de bestverkochte SUV van Nederland met â tot nu toe â ruim 7.000 verkochte exemplaren. Deze positie is recentelijk overgenomen door de uiterst succesvolle Hyundai Tucson.

Hyundai verwacht dat de nieuwe Santa Fe een daverend succes wordt. De Santa Fe bezit een groot aantal unieke eigenschappen. De sterkste punten van de Hyundai Santa Fe zijn onder meer het aansprekende Europese design van de auto, het comfort, het gebruiksgemak door onder meer de optionele derde zitrij, de motorisering én de ruime beschikbaarheid van 2WD-varianten. Verder is de Santa Fe zeer concurrerend geprijsd. Een ander voordeel is de mogelijkheid dat de uitvoering met een dieselmotor aan een automatische transmissie wordt gekoppeld.

Het is opvallend dat de nieuwe Santa Fe duidelijk herkenbaar is als een Hyundai van de nieuwe generatie, zoals de Tucson, de Sonata en de Grandeur. Hyundai speelt door middel van de vormgeving in op de wensen van de kritische Europese consument. Dat doet Hyundai ook door naast de Santa Fe met een soepele 2.7i V6 benzinemotor, een sterke 2.2 CRDi VGT dieselmotor aan te bieden. Het zal de Europeaan verder aanspreken dat het model zowel met 2WD als met 4WD leverbaar is, met een handgeschakelde of met een automatische transmissie én als vijf- of als zevenpersoons SUV. Het belangrijkste voordeel van de optionele derde zitrij is dat deze eenvoudig in twee delen onder de laadvloer kan worden weggeklapt, waardoor een volledig vlakke laadvloer ontstaat.

Ruimer, eleganter en geraffineerder
De Hyundai Santa Fe is groter, ruimer, sportiever, luxueuzer én comfortabeler dan zân voorganger. Het nieuwe model heeft een wielbasis van 270 centimeter, dat is 8 centimeter meer dan zijn voorganger. De lengte is met 17,5 centimeter toegenomen. Het model is 5,5 centimeter breder en 6 centimeter hoger. Door de toegenomen afmetingen is het interieur nu aanzienlijk ruimer. Niet alleen zijn de hoofd- en beenruime toegenomen, de nieuwe Santa Fe is nu ook leverbaar met een derde zitrij, waarmee de nieuwe Hyundai plaats biedt aan zeven personen.

Sterke benzine- en dieselmotoren
Hyundai levert de nieuwe Santa Fe in Nederland met naar keuze een 2.7i V6 benzinemotor en een 2.2 CRDi VGT dieselmotor. De 2.7i V6 krachtbron levert 189 pk (139 kW). Het koppel bedraagt 248 Nm bij 4.000 t.p.m. De nieuwe 2.2 liter dieselmotor levert
150 pk (110 kW) bij 4.000 t.p.m. Deze motor levert een trekkracht van 335 Nm tussen 1.800 en 2.500 t.p.m.

De benzineversie is zowel met 2WD als met 4WD leverbaar met een handgeschakelde vijfversnellingstransmissie. De 4WD kan optioneel worden gecombineerd met een automatische viertrapstransmissie. De diesel is leverbaar met 2WD of 4WD. Beide versies zijn beschikbaar met een vijftrapsautomaat of een handgeschakelde
vijfversnellingstransmissie.

Zeer comfortabel en veilig
De nieuwe Hyundai Santa Fe is zeer comfortabel én veilig. Tot de rijke standaarduitrusting van de ActiveVersion behoort onder meer: een in hoogte en diepte verstelbaar stuurwiel, lichtmetalen 17-inch wielen met 235/65-banden, een volwaardig reservewiel, een chromen grille, two-tone flankbescherming, mistlampen voor, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening en een alarmsysteem, een bagagenet, een afdekscherm voor de kofferruimte (vijfzitter). Ook cruise control, airconditioning, elektrisch bedienbare ruiten, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels behoren tot het standaardpakket.

De DynamicVersion voegt aan het bovenstaande onder meer toe: een boordcomputer, een gekoeld opbergvak in de middenconsole, dual-zone climate control, een Air Quality System, een ruitenwisserontdooier, privacy glass, dakrails en tweeters.

Het topmodel, de StyleVersion, is uitgerust met onder meer een volledig lederen interieur, een dakspoiler en elektrisch verstelbare en verwarmbare voorstoelen.

Vanzelfsprekend is de nieuwe Hyundai Santa Fe standaard voorzien van een uitgebreid veiligheidspakket. Behalve airbags voor de bestuurder en de voorpassagier, is de Santa Fe ook standaard voorzien van zij-airbags en gordijnairbags, die niet alleen de inzittenden op de eerste en tweede zitrij, maar ook die op de derde zitrij beschermen. Ook is de Santa Fe voorzien van actieve hoofdsteunen voorin en nieuw ontwikkelde driepuntsgordels voor alle passagiers. Ook ABS met EBD is standaard. ESP is vanaf de DynamicVersion optioneel leverbaar, evenals een elektrisch bedienbaar schuif-/kanteldak.

Concurrerende prijzen
De Hyundai Santa Fe is bijzonder concurrerend geprijsd: vanaf ⬠31.795 voor de Santa Fe 2.7i ActiveVersion 2WD en vanaf ⬠33.295 voor de Santa Fe 2.2 CRDi VGT ActiveVersion 2WD.