AutoRai

Wereldpremière: Dodge onthult productieversie Caliber

(1/10/2006)
Op de autotentoonstelling van Detroit debuteert de productieversie van de Dodge Caliber. Met deze compacte âwereldautoâ start het mondiale productoffensief van Dodge. In Nederlands is hij vanaf juni verkrijgbaar met keus uit twee benzinemotoren en een commonrail diesel en twee uitrustingsniveaus. Voor de Caliber zijn handgeschakelde versnellingsbakken en een geavanceerde CVT2 automaat beschikbaar. Met de Caliber houdt Dodge een goede traditie in ere. Het merk heeft al diverse malen indrukwekkende Concept Cars laten zien, die vervolgens in vrijwel ongewijzigde vorm in productie zijn gegaan. Zo werd de wereld eerder al verblijd met spectaculaire autoâs als de Viper en de Prowler.

De productie-Caliber lijkt ook als twee druppels water op het prototype, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Viper en de Prowler is hij bedoeld voor een groot publiek. Sterker nog: met de Caliber trapt Dodge zijn wereldwijde productoffensief af â in de loop van dit jaar is de auto in bijna 100 landen beschikbaar.

Stoer
De Caliber is in alle opzichten een nieuwe verschijning in het C-segment. Hij heeft een stoere en robuuste uitstraling en is daarmee onmiskenbaar een Dodge. Maar de vijfdeurs Caliber valt ook op doordat hij een bijna coupéachtige lijn weet te combineren met het ruimteaanbod en de flexibiliteit van een SUV. Trevor Creed Senior Vice President Design van de Chrysler Group daarover: âDe Caliber is vanaf de kenmerkende grille tot en met de uitlaatpijp een échte Dodge. Met zijn krachtige uiterlijk en originele interieur brengt hij eindelijk emotie in het C-segment.â

Drie maal benzine en een geavanceerde diesel
Ten tijde van de introductie in Nederland, is de Caliber leverbaar met keus uit twee krachtige viercilinder benzinemotoren met variabele kleptiming en een geavanceerde commonrail diesel. Het motorengamma begint met een 1.8 met 144 pk en een koppel van 170 Nm; de 2.0 levert 152 pk en een maximaal koppel van 190 Nm. Beide beschikken ze over een inlaatspruitstuk met variabele lengte en daardoor combineren ze niet alleen een hoog vermogen met een gunstig brandstofverbruik, maar ze beschikken tevens over zeer aangename, rustige loop én een prettige âsoundâ. De benzinemotoren zijn het resultaat van het World Engine samenwerkingsverband waarin Chrysler een belangrijke rol heeft gespeeld. Op termijn komt er een derde variant van deze nieuwe motorenfamilie beschikbaar: een 2.4 met 172 pk.

Vanaf het begin is de Caliber ook leverbaar met een geavanceerde 2.0 16V commonrail turbodiesel (CRD). Deze dieselmotor werkt met inspuitdrukken tot 2000 bar en levert een vermogen van circa 136 pk en een koppel van 320 Nm. Hij combineert hoge prestaties met uitermate gunstig brandstofverbruik en een uitstekend akoestisch comfort.

Versnellingsbakken: Vijf, zes of continu variabel De voorwielaangedreven Caliber is uitgerust met een handgeschakelde versnellingsbak of een CVT (Continu Variabele Transmissie) van de nieuwste generatie. In Nederland wordt de 1.8 benzine standaard geleverd met een handgeschakelde vijfbak en de 2.0 CRD met een handgeschakelde zesversnellingsbak. De 2.0 benzine is gekoppeld aan de elektronisch gestuurde CVT. Deze geavanceerde automaat is indien gewenst ook handmatig te bedienen â er zijn zes voorgeprogrammeerde schakelpunten. De elektronische sturing van de CVT zorgt voor een extra toename van het toerental bij accelereren. Dat versterkt de snelheidssensatie ten opzichte van vroegere versies van de CVT-automaat, die met een lineaire toerentaltoename werkten. De CVT van de Caliber is voorzien van een koppelomvormer die altijd werkt omdat schakelmomenten ontbreken. Vooral bij stadsritten levert dat een aanzienlijke brandstofbesparing op vergeleken met een conventionele automaat. Bovendien kiest de CVT altijd de optimale overbrengingsverhouding en dat komt ook de prestaties ten goede.

Veilig: altijd en overal
Omdat de Caliber in bijna 100 landen verkocht gaat worden, voldoet hij aan alle specifieke veiligheidseisen die in de diverse landen van kracht zijn. Zo heeft hij met succes de strenge Europese, Amerikaanse, Japanse en Australische crashtests doorstaan. Tot de standaard veiligheidsuitrusting horen onder andere window-airbags, airconditioning en ABS.

Flexibiliteit en fun
De Caliber is een echte vijfzitter met een variabel en veelzijdig interieur en een riante bagageruimte (525-1360 liter). In Nederland bestaat het leveringsgamma uit twee uitvoeringen: SE en SXT. Alle beschikbare motoren kunnen in combinatie met beide uitrustingsniveaus worden geleverd.

De originaliteit van de Caliber blijkt ook uit de (optionele) uitrusting. Zo is hij leverbaar met MusicGate power. Dit audiosysteem van Boston Acoustics beschikt over 9 speakers waarvan er twee in de achterklep zijn ingebouwd. Als die klep open is, kunnen de twee speakers naar beneden klappen om zo een (ongepland) feestje in de buitenlucht muzikaal op te luisteren. Ook in de centrale armsteun zit muziek: er is een houder voor een mobiele telefoon of een MP3-speler in opgenomen â ook de populaire iPod vindt er een plaatsje. Maar er zijn meer handigheidjes zoals verlichte bekerhouders, een minikoelkastje voor (maximaal 4) blikjes of kleine flesjes, uitneembare en wasbare bekleding van de bagageruimte en uitneem- en oplaadbare binnenverlichting. Uiteraard zijn ook keyless entry, het Uconnect-systeem voor handsfree bellen en een navigatiesysteem beschikbaar.

Value for Money
De Dodge Caliber wordt sinds het begin van dit jaar geproduceerd in de geheel vernieuwde Belvedère-fabriek in Illinois; de benzinemotoren komen uit de nieuwe Global Engine Manufacturing Assembly (GEMA) in Dundee (Michigan).

De exacte specificaties voor de Nederlandse modellen zijn nog niet vastgesteld. Deze worden in de aanloop naar de introductie bekend gemaakt. Het staat echter al wel vast dat Dodge ook in Nederland veel âvalue for moneyâ zal bieden. Om een deel van het zeer competitieve C-segment te veroveren maakt de Caliber niet alleen gebruik van zijn onderscheidende, stoere uiterlijk en zijn veelzijdige en originele interieur, maar ook van een geavanceerde aandrijflijn en een hoge kwaliteitsstandaard. De verwachte basisprijs van rond de ⬠20.000 benadrukt het hoge value for money-gehalte daarbij nog eens extra. Voorlopige Specificaties Dodge Caliber

Lengte: 4.414 mm
Breedte: 1.747 mm
Hoogte: 1.533 mm
Wielbasis: 2.635 mm
Inhoud bagageruimte: 525-1.360 liter