AutoRai

Aspen: de eerste SUV van Chrysler

(1/10/2006)
De Aspen is de eerste grote SUV van Chrysler en daarmee breidt het merk zijn toch al indrukwekkende reeks van familieautoâs verder uit. De missie voor de ontwerpers was om de kwaliteit en de uitstraling en de prestaties en het comfort van de 300C te âvertalenâ naar een SUV. De ruime en luxe Aspen komt in de herfst van dit jaar in Amerika op de markt.
De Aspen is een SUV, die direct herkenbaar is als Chrysler. Dat zit hem niet alleen in de âoverallâ elegante uitstraling, maar ook in details als de grote grille met de Chrysler-wing, en de unieke âair-stripesâ op de motorkap. Met dit alles is de Aspen overduidelijk familie van bijvoorbeeld de 300C en de Crossfire.

Ruimte in overvloed
Van binnen maakt de Aspen waar wat zijn uiterlijk belooft: ruimte in overvloed. Zo beschikt hij over drie zitrijen waardoor er plaats is voor maximaal acht personen. Voor de tweede zitrij is er keuze uit een in drie (!) delen neerklapbare bank of uit twee afzonderlijke en verwamde âcaptainâs chairsâ. Uiteraard is het interieur van alle gemakken voorzien. Opvallend daarbij zijn de led-interieurverlichting en de beschikbaarheid van een uitgebreid dvd-entertainmentysteem met surround-sound en in het dak wegklapbare lcd-scherm. Tel daarbij dat de bagageruimte tot de ruimste in zijn klasse hoort en het is duidelijk dat de Aspen klaar is voor élke (vakantie) trip.

V8 en 4x4
Voor de Aspen zijn twee V8-motoren leverbaar: de 4.7 Magnum met 235 pk en de 5.7 HEMI met 335 pk en cilinderuitschakeling (MDS). Door dit Multi Displacement System, gebruikt de V8 bij lage belasting slechts vier cilinders en dat brengt een aanzienlijke brandstofbesparing mee.

De Aspen heeft standaard een vijftraps automaat en vierwielaandrijving. Daarmee is hij dus ook nog eens zeer geschikt voor trips die naast een riant ruimteaanbod ook optimale grip vereisen. De naam Aspen is dan ook niet toevallig gekozen: in deze bekende wintersportplaats komt Chryslerâs eerste SUV in alle opzichten goed voor de dag.

Veiligheid en luxe voor iedereen
De definitieve specificaties van de Aspen zijn nog niet zijn vastgesteld, maar deze voorzieningen zijn standaard of optioneel: ESP, ABS, Parksense Parkeerhulp, een bandenspanningcontrolesysteem en het Rollover Mitigation systeem dat de auto stabiliseert bij dreigende situaties. Uiteraard zijn ook een DVD-navigatie, sidebags voor alle zitrijen, een garagedeuropener, klimaatregeling met verschillende temperatuurzones en een boordcomputer (inclusief kompas) beschikbaar. Maar de kwaliteitsbeleving komt ook voort uit het gebruik van fraaie materialen en een perfecte afwerking tot in detail.

Met de komst van de Aspen krijgt eersteklas reizen een nieuwe betekenis.