Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

Persconferentie naar aanleiding van de collegevergadering om 16.00 uur in de perskamer van het stadhuis.


1. Rotsoord houdt groot groen hart.

Er komt geen woningbouw in de groene kern van Rotsoord. De dierenweide Nieuw Rotsoord, vogelopvang, volkstuinen en boomgaard blijven op hun huidige plek. Dat is de belangrijkste wijziging in de Ruimtelijke Visie Rotsoord, die door het college op 20 december j.l. is vastgesteld. Daarmee heeft het college rekening gehouden met de bezwaren uit de wijk tegen woningbouw op dit deel van Rotsoord.

Rotsoord is een klein karakteristiek gebied in Utrecht-Zuid, met naast elkaar bedrijven, historisch erfgoed, voorzieningen en groen en woningen. Belangrijke aanleiding om de Ruimtelijke Visie Rotsoord op te stellen wat het geven dat verschillende initiatiefnemers zich bij de gemeente hebben gemeld met plannen in dit gebied. De Ruimtelijke Visie Rotsoord moet ervoor zorgen dat toekomstige ontwikkelingen goed passen in dit karakteristieke gebied. Met de Ruimtelijke Visie Rotsoord is ook een ontwikkelingsstrategie per deelgebied en een stappenplan voor de uitvoering vastgesteld.

Op basis van de Ruimtelijke Visie Rotsoord gaat de gemeente overleggen met grondeigenaren en initiatiefnemers over de uitvoering van hun plannen voor de toekomst. Er liggen al diverse initiatieven voor nieuwbouw in het gebied. Op de hoek van de Briljantlaan/Diamantweg gaat het om een initiatief van Mitros voor realisatie van huurwoningen. En voor het voormalig Vicona-terrein en voor Rotsoord 13 e.o. hebben de eigenaren voorstellen ontwikkeld voor een combinatie van woningen en kleinschalige bedrijvigheid. Voor het terrein van het voormalige ROC aan de Onyxweg ligt er eveneens een initiatief voor woningbouw, mogelijk gecombineerd met maatschappelijke functies.

Nu de Ruimtelijke Visie Rotsoord door het college is vastgesteld, volgt er op 17 januari de behandeling in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en op 9 februari de vaststelling door de raad. De ruimtelijke visie Rotsoord is te vinden op www.utrecht.nl en ligt ter inzage op het wijkbureau.


2. Subsidieregeling toerisme aangepast.

De subsidieregeling voor de besteding van van inkomsten uit de toeristenbelasting is aangepast. Utrecht wil vooral initiatieven gaan stimuleren op het gebied van toeristische stadspromotie. Dit staat in de nota toerisme, waarin keuzes zijn gemaakt voor de periode 2005-2010.

Het gaat om initiatieven voor projecten die het verblijfstoerisme bevorderen en/of een bijdrage leveren aan het toeristische imago van Utrecht. Een andere voorwaarde voor subsidie is dat de aanvrager samenwerkt met meerdere (toeristische) aanbieders in de stad. Al langer wordt eenderde van de inkomsten uit toeristenbelasting voor stimulering van het toerisme gebruikt.

De toekenning van subsidies vindt plaats twee momenten. In 2006 geldt éénmalig dat aanvragen voor het eerste deel tot 1 maart 2006 kunnen worden ingediend, en voor het tweede deel tot 1 mei 2006. Vanaf subsidiejaar 2007 gaat het om 1 november 2006 respectievelijk 1 april 2007.

De hotelsector houdt een adviserende rol over de besteding van het budget. Meer informatie over de regeling staat op www.utrecht.nl/toerisme of is te verkrijgen bij de afdeling Economische Zaken van de gemeente Utrecht, telefoonnummer 030 - 286 7086.


3. Meer mogelijkheden voor verplaatsing keukens en toiletblokken bij horeca binnenstad.

Op een aantal plekken in de binnenstad kunnen horecabedrijven hun keukens en toiletblokken naar kelders en/of verdiepingen verplaatsen. Het college heeft besloten dit onder voorwaarden toe te staan. Uit signalen van ondernemers blijkt dat het soms onmogelijk is om een horecazaak nog draaiende te houden met de huidige keukens of toiletblokken. Hierin komt verandering met het toetsingskader 'uitbreiding horeca B op verdiepingen en in kelders'. Horeca-ondernemers die het intiatief nemen tot dit soort kleine uitbreidingen, moeten aan een aantal criteria voldoen om succesvol een (artikel 19 lid 1 WRO) vrijstellingsprocedure te kunnen opstarten. Tot nu toe was maar zeer weinig horeca-uitbreiding in de binnenstad mogelijk.