Teijin Twaron & vakbonden:akkoord aangepaste functiewaardering

Teijin twaron b.v.

Teijin Twaron en vakorganisaties bereiken akkoord over aangepaste functiewaardering

Arnhem, 10 januari 2006- Teijin Twaron en de vakorganisaties zijn gisteren uit de impasse gekomen rondom de invoering van de aangepaste functiewaardering voor de groep CAO-1 medewerkers. Er is overeengekomen dat de landelijke ORBA-normen gehanteerd blijven. Het flankerende beleid zoals vorig jaar voorgesteld door Teijin Twaron zal geëffectueerd worden. Partijen hebben daarnaast nog een aantal aanvullende afspraken gemaakt.

Teijin Twaron heeft in haar streven naar een eenduidige, geaccepteerde en transparante beloningsstructuur in 2004 een functiewaarderingsonderzoek laten uitvoeren. Uit het onderzoek bleek dat de functie van een flinke groep medewerkers lager ingedeeld zou moeten worden. De directie heeft hierop besloten een zodanig flankerend beleid te zullen hanteren dat deze medewerkers er niet in salaris op achteruitgaan. Doorgroei naar het maximum van de salarisgroep blijft zelfs mogelijk. Nieuwe medewerkers worden wel aangenomen in de nieuwe functieschalen. Ondanks deze maatregelen, was er ernstige ongerustheid ontstaan onder de medewerkers. Dit leidde in Delfzijl onder andere tot een korte werkonderbreking. De vakorganisaties vroegen daarop aan Teijin Twaron om de aanpassing niet door te voeren. Teijin Twaron zag dit echter niet als een goede oplossing om te komen tot een transparante beloningsstructuur. Het overleg belandde in een impasse.

Aanvullende afspraken
Naast het bereiken van het akkoord over de invoering, zijn er verschillende aanvullende afspraken gemaakt. Op de eerste plaats zal een werkgroep, bestaande uit onafhankelijke afgevaardigden namens vakorganisaties en directie, de oorzaak van verschillen met eerdere functiewaarderingsonderzoeken onderzoeken. Daarnaast wordt een aanvullende controle uitgevoerd op de functies die lager zijn ingedeeld. Teijin Twaron is eveneens bereid om functies te laten onderzoeken waarvan de medewerkers het gevoel hebben dat ze hoger ingedeeld zouden moeten worden. De uitkomsten van deze onderzoeken worden medio mei 2006 verwacht. Alle partijen zullen de uitkomsten respecteren. Teijin Twaron
Teijin Twaron is een internationaal bedrijf met haar hoofdkantoor en research instituut in Arnhem en productielocaties in Emmen en Delfzijl. Teijin Twaron produceert de supersterke aramidevezel Twaron(r). Deze vezel is veel sterker en veel lichter dan staal. Twaron wordt als versterkingsmateriaal ondermeer toegepast in autobanden, kogelwerende vesten, optische vezel kabels, beschermende kleding en touwen en kabels.