Psycho-medisch centrum Parnassia

10.01.2006
Parnassia trendsetter: 1e minnesotakliniek

Met de 1^e Minnesota-kliniek Mirage is Parnassia trendsetter in Nederland. De kliniek biedt sinds drie jaar hulp aan mensen met verslavingsproblematiek volgens het Minnesota-model. Dit model staat voor een geïntegreerde behandelvorm van de bestaande professionele hulpverlening met het 12-stappen model van de Anonieme Alcoholisten (AA).

In Amerika reeds een gangbare vorm van behandeling; 70% van de klinische behandelingen worden gevoerd middels dit model. In Nederland is Parnassia de enige instelling die deze behandelvorm binnen de reguliere gezondheidszorg aanbiedt. Alle medewerkers van Mirage hebben een stage gevolgd bij de gerenommeerde Minnesota-kliniek Hazelden in Amerika.

Na drie jaar ervaring blijkt deze behandelvorm ook in Nederland succesvol te zijn: 60% van de patiënten leidt ook nu nog een leven dat vrij is van verslaving. Dit succes wordt mede bepaald omdat patienten tijdens hun behandeling kennis maken met zelfhulpgroepen en na hun behandeling aan de zelfhulpgroepen blijven deelnemen. Groot verschil met het huidige aanbod in Nederland is dat binnen het Minnesotamodel altijd gestreefd wordt naar totale onthouding van geestverruimende middelen. Ook wordt er goed gekeken naar de lange termijn doelstelling, het leren omgaan met de verslaving. Hier wordt de familie en de omgeving van de cliënt nauw bij betrokken en is er in het programma veel aandacht voor nazorg. Naast de begeleiding van patiënten biedt Mirage in samenwerking met het Schotse Castle Craig, waar al jaren een succesvol Familie Programma draait, ook een programma voor familie en direct betrokkene. Dit familieprogramma biedt hulp bij het begrijpen en het verwerken van de gevolgen van verslaving.

Gezien het succes en om aan de vraag te kunnen blijven voldoen zal de kliniek Mirage in de komende twee jaar fors uitbreiden: een groei van 16 bedden naar 40 bedden.

In de markt van de gezondheidszorg zijn er meerdere zorgaanbieders die behandeling volgens dit model aanbieden, zoals de Britse Priory-group en het Schotse Castle Craig. Het verschil is dat de patiënt via deze zorgaanbieder de behandeling in het buitenland moeten volgen. Tevens is de dagprijs van de behandeling aanzienlijk hoger. Voor een behandeling bij Castle Craig betaalt de patiënt EUR 592,- per dag, terwijl dit binnen de kliniek Mirage nog geen EUR 200,- per dag bedraagt. De behandeling van Mirage valt binnen de AWBZ-regeling, waardoor de behandeling voor iedere verzekerde gratis is.