Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 11 januari 2006 060110R

Investeren voortijdig schoolverlaten loont in Nijmegen

In de regio Nijmegen is het aantal voortijdig schoolverlaters tussen de 12 en 23 jaar gedaald. In de gemeente Nijmegen van 4,8 naar 4,1%. Dat komt vooral door al bij vroege signalen leerlingen op school intensief te begeleiden.

Investeren in de bestrijding van voortijdig schoolverlaten loont. Gemiddeld levert elke geïnvesteerde euro er drie op. De investering vraagt wel politiek leiderschap omdat die investeringen pas over enkele jaren rendement gaan opleveren. Dat zijn de conclusies van een onderzoek maar kosten en baten van voortijdig schoolverlaten door professor Roel in 't Veld, van 29 november van dit jaar. In de regio Nijmegen worden deze onderzoeksresultaten bevestigd.

Absoluut was de daling in de regio 164 ten opzichte van verleden jaar. In totaal zijn 1553 (1314 nieuwe en 239 nog van vorig schooljaar) schoolverlaters van 12-23 jaar geregistreerd bij het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt. Hiervan zijn er 101 leerplichtig. Van hen zijn er 95 weer op school herplaatst.

Het geringe aantal leerplichtige schoolverlaters is te danken aan het goed functioneren van de school- en hulpteams. Die teams zijn actief in alle scholen voor voortgezet onderwijs in Nijmegen en omgeving. In de rest van Nederland hebben alleen scholen met veel risicoleerlingen deze teams. Bij vroege signalen, krijgt de leerling begeleiding uit dit team. De teams bestaan uit mensen van bureau jeugdzorg, schoolmaatschappelijk werk van de NIM, de GGD, de school zelf en de leerplichtambtenaar. Als het goed is, gaat er geen leerling van school zonder dat hij in dit team besproken is. Ook is er extra geïnvesteerd in risicoleerlingen die doorstromen van het VMBO naar het MBO.

Van het aantal bovenleerplichtige schoolverlaters zonder 'startkwalificatie' werd 58% herplaatst of uitgeschreven. Dat waren er 328 meer dan vorig jaar. Extra zorgpunt is het relatief grote aantal allochtonen (bijna de helft) onder voortijdige schoolverlaters. Van alle scholieren/studenten in de leeftijd 12-23 jaar is 25% allochtoon. De verhouding jongen - meisje is nagenoeg gelijk. Er zijn iets meer jongens dan meisjes herplaatst. Het RMC-Trajectbureau zorgt voor een sluitende aanpak van de bovenleerplichtige voortijdige schoolverlaters. Het Trajectbureau, dat voor alle gemeenten in de regio Nijmegen werkt, moet de jongere na schooluitval terug naar school of naar werk leiden. Het behalen van een startkwalificatie is hierbij het streven maar burgemeester en wethouders van Nijmegen willen het begrip 'startkwalificatie' niet heilig verklaren. Jongeren kunnen met alleen een VMBO-diploma toch 'goed terecht komen'. Andersom is het bezit van een MBO diploma geen garantie voor maatschappelijk succes. Afgelopen december hebben de gemeenten besloten het project ketenaanpak voortijdig schoolverlaten en jeugdwerkloosheid voor 18-23 jarigen met één jaar te verlengen tot 1 januari 2007. Doel is om de samenwerking tussen het onderwijs, RMC, CWI en sociale diensten te verbeteren in hun begeleiding van jongeren naar school en/of werk. Ze willen jongeren zonder school of werk binnen een half jaar op een traject plaatsen.

Het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt Voortijdig Schoolverlaters (RMC) is een regionale samenwerking tussen overheden, scholen en instellingen werkzaam op het terrein van arbeidsvoorziening, onderwijs, justitie, jeugdhulpverlening en welzijn. Het doel van deze samenwerking is jongeren te behoeden voor het voortijdig stoppen met school en ze te stimuleren de juiste kwalificatie voor de arbeidsmarkt te behalen. VMBO alleen is meestal niet voldoende. De RMC-functie ligt in het verlengde van het werk van de leerplichtambtenaar. Het RMC begeleidt voortijdig schoolverlaters in de leeftijd van 12-23. Het RMC-trajectbureau is specifiek ingesteld voor de begeleiding van 18-23 jarigen(bovenleerplichtige).

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marij Delissen, doorkiesnummer 2382