Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
10 januari 2006

Brabantse waterschappen keren 400.000 euro uit voor randenbeheer

De waterschappen in Noord-Brabant hebben voor actief randenbeheer in 2005 400.000 euro uitgekeerd aan 682 boeren en tuinders. Zij onderhouden brede stroken over een lengte van 1251 kilometer langs sloten met als doel schoner oppervlaktewater.

Boeren en tuinders leggen speciale stroken aan tussen gewas en sloot en houden deze vrij van mest en gewasbeschermingsmiddelen. Bovendien worden deze stroken op een speciale manier beheerd. Het effect hiervan is een aanzienlijk lagere uitstoot van schadelijke stoffen naar het oppervlaktewater.

Ontwikkeling naar meerdere functies randenbeheer
Het project Actief Randenbeheer Brabant (ARB) is opgestart als proef om te kijken of het onderhouden van bufferstroken langs sloten positieve effecten heeft op de waterkwaliteit en of boeren en tuinders het in kunnen passen in hun bedrijfsvoering. De afgelopen jaren is in beeld gebracht welke andere functies actief randenbeheer kan vervullen. Een voorbeeld hiervan is functionele agrobiodiversiteit, waarbij randen leefruimte bieden aan natuurlijke vijanden van plaaginsecten met als gevolg dat minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Andere mogelijke functies zijn recreatie (bijvoorbeeld bufferstroken als wandelpaden) en landschapsontwikkeling.

2006 Opstap naar structurele regeling
Gedurende de looptijd van het project Actief Randenbeheer Brabant (2002-2005) is steeds gezocht naar mogelijkheden voor een structurele randenregeling. Het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP) van de Europese Unie kan hierin uitkomst bieden. Het nieuwe programma start per 2007 en loopt door tot en met 2013. De projectpartners van ARB hebben daarom besloten om extra te investeren. Deelnemers aan het project kunnen hierdoor het jaar 2006 overbruggen tot de start van POP.

Project Actief Randenbeheer Brabant (ARB)
Het project ARB is een proefproject waarin wordt bekeken op welke manier bewust en actief randenbeheer kan worden geïntegreerd in de agrarische bedrijfsvoering. Onder actief randenbeheer wordt verstaan het aanleggen van bufferstroken tussen sloten en teeltgewassen. Het project is een gezamenlijk initiatief van de provincie Noord-Brabant, de waterschappen Brabantse Delta, Aa en Maas, De Dommel en Rivierenland, Vereniging van Rivierwaterbedrijven RIWA-Maas, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en het Landbouw Innovatie Bureau (LIB). In 2002 is aan Brabantse boeren en tuinders 256.000 euro uitgekeerd in het kader van het project ARB, in 2003 320.000 euro en in 2004 400.000 euro. Het project Actief Randenbeheer Brabant heeft financiële steun gekregen van de Europese Unie uit het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de Landbouw (EOGFL). Voor 2006 brengen de projectpartners gezamenlijk 250.000 euro cofinanciering op. Deze wordt naar verwachting via het Uitvoeringscontract voor het landelijk gebied tussen het Rijk en de provincie aangevuld tot 500.000 euro. De projectleiding is in handen van ZLTO Projecten.

EINDE PERSBERICHT
----------------------------------
Noot voor de pers:

- Dit is een gezamenlijk persbericht van de projectpartners van het project Actief Randenbeheer Brabant.
- Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Aniek de Jong (assistent projectleider), tel. 013-583 62 14, e-mail adjong@zlto.nl of Walter Jacobs (projectcommunicatie), tel. 013-583 63 70, e-mail wjacob@zlto.nl.
- Voor nadere informatie kunt u ook terecht op www.randenbeheerbrabant.nl.


---- --