Gemeente Weert

10 januari 2006

rechter oordeelt dat daklozenopvang past binnen bestemmingsplan

De rechtbank in Roermond is van oordeel dat de opvang van daklozen en verslaafden aan de Wilhelminasingel in Weert past binnen de bestemmingsplan-voorschriften. De bouwvergunning kan echter niet in stand blijven, omdat deze ten onrechte voor een tijdelijke duur was verleend. De rechter vindt dat een permanente bouwvergunning had moeten worden verleend. Wonen Weert, de beheerder van het pand, zal hiervoor alsnog een verzoek indienen.

De rechtszaak die door een tiental omwonenden / winkeliers was aangespannen, draaide om twee (hoofd-)vragen: past de opvang binnen de bestemmingsplanvoorschriften én is terecht een tijdelijke bouwvergunning verleend?

De gemeente werd in maart 2005 op beide punten door de voorzieningenrechter in het gelijk gesteld. Op 10 november jl. vond de behandeling van het beroep op de verleende bouwvergunning plaats. De rechtbank oordeelt opnieuw dat de gemeente volgens de voorschriften van het bestemmingsplan heeft gehandeld. De omwonenden worden daarentegen wel in het gelijk gesteld in hun opvatting dat er geen reden was een tijdelijke bouwvergunning te verstrekken.

De gemeente Weert heeft nog geen definitief besluit genomen over welke functie het gehele scholencomplex aan de Wilhelminasingel gaat krijgen. De opvang kan zowel in het pand 10b als in 12 gevestigd worden. Omdat de voorlopige keuze viel op 10b is destijds gekozen voor een tijdelijke vergunning. De rechter is echter van oordeel dat de definitieve vestiging van het opvangcentrum in het pand 10b een reële mogelijkheid is en dus een permanente bouwvergunning dient te worden aangevraagd.

Wonen Weert, die namens de gemeente de beide voormalige schoolgebouwen beheert, zal op korte termijn alsnog een permanente bouwvergunning aanvragen.

2006.0007 FS


---- --