Gemeente Leeuwarden

10 januari 2006

Project Nieuw Zaailand in beeld op 10 en 17 januari: herstel en versterking van de positie van Leeuwarden

De plannen van het project Nieuw Zaailand zijn stap voor stap uitgewerkt en preciezer ingevuld. Burgemeester en wethouders hebben een raadsbrief over het project verzonden aan de gemeenteraad, waarin is opgenomen hoe het Wilhelminaplein er straks uit kan gaan zien. De nieuwste ontwikkelingen worden daarin toegelicht. Met uitvoering van het projectplan krijgt Leeuwarden een unieke kans om de positie van Leeuwarden als centrumstad in het Noorden een forse impuls te geven.

Op 23 januari 2006 bespreekt de gemeenteraad het projectvoorstel in de commissies Bestuur en Middelen en Stadsontwikkeling. Een week later, op 30 januari, zal de gemeenteraad over het project Nieuw Zaailand een beslissing nemen.

Voorafgaand aan de besluitvorming wil het college iedereen die geïnteresseerd is in de plannen nader informeren over het project. Op 10 januari 2006 vindt daarom een informatieavond plaats in Stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden. En op dinsdagavond 17 januari een inloopavond in het Stadhuis van Leeuwarden. Belangstellenden kunnen daar vragen stellen aan vertegenwoordigers van de organisaties die deelnemen aan het project Nieuw Zaailand (Gemeente Leeuwarden, Provincie Fryslân, ING Real Estate en het Fries Museum). Er is over het project een folder gemaakt met essentiële informatie over het totale plan met verschillende onderdelen. Ook is een website ontwikkeld: www.nieuwzaailand.nl

Achtergrondinformatie over het project Nieuw Zaailand:

Met het project zal het Wilhelminaplein een levendig en aangenaam stadsplein worden en het Ruiterskwartier een sfeervolle winkelstraat. De vrijdagsmarkt, kermis en allerlei andere publieksactiviteiten blijven op het vernieuwde plein. Het huidige winkelcentrum wordt volgens de plannen uitgebreid met nieuwe winkels, appartementen, galeries, horeca en een nieuw Fries Museum. Bovendien worden enkele infrastructurele maatregelen ontwikkeld (zuidoostelijk deel van de parkeerring) die de bereikbaarheid (inclusief parkeren) waarborgen en verbeteren. Deze combinatie van ingrepen in het hart van de stad, maakt dit project bijzonder.

Realisering van het project Nieuw Zaailand moet leiden tot een attractieve en aangename verblijfsomgeving, tot een goed doorstromend en afwisselend winkelcircuit en tot een uitbouw van de economische en culturele betekenis van de historische binnenstad. Daarmee is versterking mogelijk van de positie van Leeuwarden als hoofd- en centrumstad van Fryslân.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, telefoon 058-2334002.